KulenDayz 2015
Design | Mihael Tomić

KulenDayz 2015

Monday, Sep 7, 2015 • 2 min read
Ovogodišnji, sedmi po redu, KulenDayz ponudio je novitete iz svijeta developmenta, projekt menadžmenta, baza podataka i inih web tehnologija. Tri dana konferencije i pet cijelodnevnih treninga pokazali su se kao pun pogodak, pa se broj sudionika popeo na preko 500. Naravno, zadnji dan je tradicionalno rezerviran za opuštanje u Baranji.

Ovogodišnji, sedmi po redu, KulenDayz ponudio je novitete iz svijeta developmenta, projekt menadžmenta, baza podataka i web tehnologija. Tri dana konferencije i pet cjelodnevnih treninga pokazali su se kao pun pogodak, pa se broj sudionika popeo na preko 500. Tradicionalno, zadnji dan bio je rezerviran za opuštanje u Baranji.

Uz glavni program paralelno se odvijao KulenDayz Kidz — radionice namjenjene djeci kako bi razvili vještine u rada s računalima, rada u timu, upoznali se s robotikom i mnogim zanimljivostima, ali i sigurnosti na internetu.

Go Responsive! radionica

Dizajn tim Mona sudjelovao je na Go Responsive! radionici Hrvoja Jurišića gdje je obrađena tematika responzivnog web dizajna od samog postavljanja projekta do performance optimizacije, Critical CSS-a te noviteta poput flexboxa i picture elementa.

Subota je ponudila bogat sadržaj te se svakih sat vremena paralelno odvijalo pet trackova: Development, DataBases, ITPro, Web, Project Management and Open Sessions. Na nekima smo sudjelovali kao predavači, dok na nekima samo kao publika.

PostCSS u stvarnom svijetu

PostCSS prezentacija

Mihael Tomić i Ivan Bašić odabrali su za temu novitet u svijetu frontenda - PostCSS. JS alat za optimizaciju i oblikovanje CSS i JS datoteka. Trenutno je najbrži CSS compiler, ali osim brzine njegov potencijal leži u ekosistemu plugina i modularnosti. Nakon prezentacije usljedio je i live demo postavljanja projekta uz raspravu. Demo materijale i prezentaciju možete pronaći na Githubu.

Animacija kao element korisničkog iskustva

Animacija kao element korisničkog iskustva

Što je animacija, povijest animacije i njena upotreba u UX dizajnu bila je tematika koju su prezentirali Andrej Mlinarević i Igor Plac. Važnost simuliranja fizičkog pokreta i reakcije iz stvarnoga u digitalni svijet, bila je srž predavanja. Primjere UI animacije pokazao je Andrej Mlinarević u demo primjerima na CodePenu.

Angular JS i Dependency Injection - najbolje prakse

Angular JS i Dependency Injection

Na Open Sessionu Kristijana Horvata razgovaralo se o najboljim praksama vezanim uz Angular JS i Dependancy Injection u .NET-u. Prezentacijske materijale na ove teme možete pronaći ovdje:

UX Dizajn process

UX Dizajn process

Zadnji Open Session KulenDayza održao je Mono dizajn tim gdje se s okupljenima žustro raspravljalo o najboljim praksama u UX-u. Kroz primjere vlastitih projekata sudionici su razmjenili dobra i loša iskustva s UX-om. Zaključak open sessiona jest da je UX proces nezaobilazan i vitalan dio svakog projekta.

KulenDayz 8?

Večernji program ponudio je spoj gastronomije i glazbe gdje su se svi sudionici (čitaj: developeri) opustili i iskušali svoje znanje plesa, dok je nedjelja ostavljena za razgledavanje Baranje i berbu grožđa.

KulenDayz nastavlja prošlogodišnju tradiciju i od malog lokalnog događaja postaje konferencija prepoznatljiva u regiji koja nudi zanimljive i svježe teme. To nosi i svoj teret, pa ostaje vidjeti što će nam organizatori spremiti za sljedeću godinu.