Shift 2017 - mjesto susreta developera
Development | Mihael Tomic

Shift 2017 - mjesto susreta developera

Tuesday, Jun 6, 2017 • 3 min read
Šesta po redu, Shift Split je kao najveća konferencija za developere u jugoistočnoj Europi i ove godine bila mjesto okupljanja i druženja preko 1500 posjetitelja.

Shift je i ove godine otvorio svoja vrata mnogim posjetiteljima - njih preko 1500 slilo se u centar Dalmacije. Pričalo se o cutting edge tehnologijama i slušalo predavače iz GitHuba, Microsofta, Twitcha, Atlassiana, GitLaba, Herokua, Googlea, Facebooka i mnoge druge.

Ova dvodnevna konferencija bila je podijeljena na 20 predavanja i 16 radionica, na kojima su eksperti upoznavali polaznike s alatima kao što su React, React Native, Webpack i Symphony. Nažalost, nismo posjetili radionice jer su se održavale paralelno s predavanjima, ali tematika je i više nego zanimljiva.

Za ljude, od ljudi

The Soul in The Machine - Developing for Humans bio je naziv predavanja Christiana Heilmanna iz Microsofta. Jedno od onih predavanja zbog kojih ti je drago što nisi otišao spavati nakon 26 sati nespavanja. Christian je govorio o tome kako bi strojevi trebali koristiti machine learning kako bi stvorili sučelja, dok se mi, ljudi, trebamo posvetiti stvarima zbog kojih smo zapravo ovdje.

“Računala su samo naši alati, i nismo ovdje zbog njih, već ona zbog nas.”

Odlično predavanje koje nas je podsjetilo da ne zaboravimo biti ljudi.

Dizajn sustavi i zašto ih trebamo?

Predavanje koje je na mene ostavilo najveći dojam je bilo Design System - Why do we need it? Christophera Reinartza iz tvrtke Trivago. Predavanje je krenulo kao primjer redizajna Trivago web stranice i code refactoringa, no ono što su dečki i cure napravili je poprilično dobar zalogaj za dizajnere i frontend developere.

No, kako to nije bilo dovoljno - image spriteovi su bili van kontrole, CSS selektora je bilo previše i nekonzistentnost style giudea je bila očita sa 50 nijansi sive, krenuli su u razmatranje dugotrajnijeg rješenja.

Ekosustav u kojem svi koegzistiraju

Prvo su se borili s puno legacy koda u kojem su smanjili vrijednosti sa specificity grafikona tako što su uveli PostCSS, BEM metodologiju i počeli raditi komponentno po uzoru na Atomic dizajn. Napravili su kompletan style guide koji su mogli koristiti na svim projektima i tako ubrzati proces izrade novih aplikacija i stranica. Uveli su inline SVG ikone i izbacili spriteove, te posložili i reducirali boje u paletu. Napravili su set stylelint (CSS linter) kako bi svatko tko dođe na projekt imao predefiniran set pravila kojih se mora držati.

Stvorili su ekosustav u kojem CSS i dizajn koegzistira s developmentom. No, problem koji su imali je proces primjenjivanja dizajna na nove projekte - copy/paste više nije bio dovoljan pa su napravili sustav iz kojeg pakete potrebne za projekt uzimaju putem npm-a.

Rezultati su bili 50% manje prijavljenih bugova, brži razvoj novih stranica i konzistentnost koda i UI dizajna.

Ljepote optimizacije

Kada pričamo o performansama na webu, jedan od najvećih bottleneckova su slike. Una Kravets iz Digital Oceana nam je demonstrirala kako zauzdati ta čudovišta.

Ako uzmemo da je prosječna veličina stranice 2.5 MB, a 65% od toga su slike, vrijeme je da se upitamo što možemo učiniti kako bi to optimizirali. Una nije ulazila duboko u problematiku, ali implicira da su loše optimizirane slike vrlo skupe - povlače sa sobom punjenje servera, sporo učitavanje web stranice na E i 3G mrežama, te naravno novac koji korisnici troše kada nisu na bežičnoj mreži.

Korištenje SVG-a, optimizacija prilikom exporta iz Photoshopa i korištenje HTML picture elementa samo su neke od stvari koje je Una predložila kao rješenja za velike slike.

Coffee.js - kava i JS idu zajedno

Predavanje koje sam čekao (iako nisam poznavatelj JS-a) jest “How I hacked my ☕ Machine?" Dominika Kundela iz tvrtke Twillio. Pojasnio nam je sve probleme na koje su naišli pri izradi i hakiranju uređaja za pravljenje kave - od mehaničkih i hardware problema do pisanja softwarea. Da ne idem u detalje, pogledajte priloženu prezentaciju.

Dominik je publiku pozvao na glasanje o tome koja kava će se na kraju praviti i odluka je pala na espresso ;)

Hvali more, drž' se koda

Split nas je ugostio kako to samo on zna - suncem, morem i dobrim predavanjima. Čuli smo puno zanimljivh stvari i upoznali još više zanimljivih ljudi. Za kraj smo se uživo javili svima koji nisu s nama fizički, ali ih nosimo u mislima i ❤.