Od studentske prakse do stalnog posla: Dijana Penić
Business | Jasenka Pejaković

Od studentske prakse do stalnog posla: Dijana Penić

Monday, Mar 9, 2020 • 3 min read
Drugi u nizu intervjua s našim zaposlenicima u kojima otkrivaju iskustva rada u našoj tvrtki za serijal 'Preko studentskog do stalnog posla u Monu'. Pročitaj što ti poručuje naša software testerica i business analitičarka Dijana Penić.

Kako bismo svima koji razmišljaju o početku ili nastavku karijere u Monu približili što i kako radimo, ali i razbili određene strahove kod kandidata - odlučili smo, najbolje neka svoje priče ispričaju upravo naši zaposlenici. Mnogi su od njih kod nas došli još kao studenti na praksi ili su radili preko studentskog servisa. Neki su stigli s istih ili sličnih pozicija iz drugih tvrtki pa i iz drugih država (SAD-a, Švedske, Srbije…). Treći su napravili totalni zaokret u karijeri i uspješno zaplovili IT vodama.

Svoju priču za serijal ‘Preko studentskog do stalnog posla u Monu’ ispričala nam je i naša software testerica / business analitičarka Dijana Penić (30), mag. ing. comp. Dijana je magistrirala na ETF-u (današnjem FERIT-u), smjer Procesno računarstvo. U Mono je stigla 2013. godine, još kao studentica. Danas obnaša vrlo važnu funkciju u timu.

Dolazak u Mono bila je za mene tranzicija u ozbiljnu fazu života

Dijana Penić, business analyst u Monu

Već si šest i pol godina u Monu. Sigurno je bilo mnogo zanimljivih projekata u koje si bila uključena?

Do sada sam sudjelovala u desetak projekata - od većih financijskih sustava i platformi za potporu programskim rješenjima, do manjih aplikacija iz različitih područja djelovanja (medicina, nekretnine, turizam, rezervacije smještaja…). Svaki projekt bio je zanimljiv i jedinstven na svoj način.

Posebno bih izdvojila projekt u kojemu sam sudjelovala u implementaciji prototipa računalnog sustava za automatizaciju segmentacije i klasifikaciju MR pretraga koljena. Kroz primjenu tehnika strojnog učenja, odnosno machine learning, postigli smo zadovoljavajuće rezultate. Ti rezultati će nadalje, nadamo se, poslužiti kao podloga za daljnja istraživanja, te za prilagodbu postojećih sustava u radiologiji.

Što ti je u navedenome razdoblju bio najveći izazov, a što bi možda okarakterizirala najvećim postignućem?

Najveći izazov za mene bila je interakcija s iznimno različitim profilima ljudi koji su uključeni u proces planiranja, izrade i održavanje aplikacije.

Kao osoba koja je, u određenim trenutcima bila uključena u sve faze pripreme aplikacije, morala sam naučiti brzo prepoznati predznanje i očekivanja osoba s kojima surađujem, te u skladu s time prilagoditi svoj pristup, kako bi se ciklus izrade aplikacije odvijao nesmetano.

Najvećim postignućem smatram mogućnost prilagodbe uslijed raznovrsnih uloga koje sam obnašala na projektima: testiranje, programiranje, poslovna analiza, project management, analiza prijava za posao.

Čime se trenutačno baviš, na čemu radiš?

Trenutačno radim uglavnom kao business analyst na različitim projektima. Taj posao podrazumijeva pripremu funkcionalnih specifikacija, komunikaciju s klijentima, planiranje razvoja aplikacije, koordinaciju internih poslova na projektima…

Dijana Penić, business analyst u Monu

Mono više cijeni praktičan rad, što ide u prilog svima koji se ne znaju ‘prodati’

Što radiš kada nisi na poslu? Imaš li dovoljno vremena za hobije, prijatelje i bližnje…?

Smatram se tipom osobe za koju je dan uvijek kratak, te se uvijek moglo više i bolje. U slobodno vrijeme nastojim se usavršavati u aktivnostima koje volim - učenje programiranja, vježbanje, posjećivanje kulturnih sadržaja te provođenje vremena s bližnjima.

Tvoja poruka studentima i mladima koji tek ulaze u svijet rada - na što bi trebali paziti na razgovoru za posao i u prvim mjesecima radnog odnosa? Sjećaš li se kako je izgledao tvoj intervju, i početak u Monu? Bi li što promijenila?

Preporučila bih svima da pristupe razgovoru za posao opušteno, otvoreno i bez zadrški. Na taj način i poslodavac i kandidat vrlo jednostavno i brzo mogu prepoznati međusobna očekivanja, te u skladu s time odrediti daljnji smjer zajedničke suradnje.

Sa sigurnošću mogu tvrditi da moj razgovor za posao nije bio sjajan. Bila sam uplašena, odviše samokritična, nepovjerljiva prema sebi i zatvorena. Na sreću Mono, kao poslodavac, više cijeni praktičan rad, što onima koji se ne znaju „prodati“ na razgovorima za posao, otvara mogućnosti da se pokažu u svjetlu radnih zadatka u kojima su dobri ili za koje imaju potencijal.

Naglasak je na timskom radu i međusobnom povjerenju

Kako bi opisala radno okruženje i atmosferu u Monu?

U Monu je naglasak na timskom radu. Vlada poprilično opuštena atmosfera, koja je preduvjet za stvaranje međusobnog povjerenja, pozitivnog radnog stava te lakšeg i interaktivnog prijenosa znanja.

Posebno bih naglasila da većina radnih kolega vrlo brzo postanu i prijatelji izvan okvira posla.

S obzirom da sam se zaposlila u Mono kad je bilo četiri puta manje zaposlenika, bila sam svjedok raznim promjenama - od načina poslovanja, preko profila zaposlenika do promjena fizičkog mjesta rada.

Dijana Penić, business analyst u Monu

Završi rečenicu: „Dolazak u Mono za mene je …“?

Dolazak u Mono za mene je bila svojevremena tranzicija u jednu ozbiljnu fazu života koja je donijela brojne izazove, neočekivane mentalne transformacije, i, povrh svega, podlogu za uspješan rad u struci kojom se želim baviti.

Kratke misli o naučenim poslovnim i životnim vrijednostima

Važno je biti otvoren prema novim izazovima. Situacije koje su izvan naše zone sigurnosti često nam pruže poprilično dobru iskustvenu podlogu. Kroz njih učimo i sazrijevamo.

Za svaki problem postoji rješenje.