Jonatan: U Monu je kultura rada i razvoja kao u Švedskoj
Business | Jasenka Pejaković

Jonatan: U Monu je kultura rada i razvoja kao u Švedskoj

Friday, May 15, 2020 • 3 min read
U novom intervjuu pročitaj zašto je Jonatan Ivarsson rodnu Švedsku zamijenio slavonskom ravnicom, te kako je poslovne ambicije ostvario kao software developer u Monu.

Našem timu ljetos se pridružio Jonatan Ivarsson (32), software developer, koji je u Osijek, vjerovali ili ne, doselio ravno iz Švedske. U Slavoniju je prvi puta došao prije 12 godina. Prije šest godina odlučio se na preseljenje - zbog ljubavi. Ona druga, prema programiranju, dovela ga je u Mono.

Kako je jedan Šveđanin softveraš završio u gradu na Dravi, kako se ovdje snašao, što mu se najviše sviđa u Osijeku, ali i zašto kaže da je Mono prema mentalitetu i kulturi poslovanja više švedska, nego hrvatska tvrtka - “osječki viking” otkriva u razgovoru.

Učiteljski posao zamijenio sam programiranjem

Jonatan Ivarsson, software developer u Monu

Mnogim je Hrvatima Švedska obećana zemlja - ali evo tebe, Šveđanina u Osijeku. Neki su čitatelji sigurno prilično zbunjeni. Pojasni nam pozadinu priče. Kako si završio u Slavoniji?

Većinu svoga života proveo sam na zapadnoj obali Švedske, no volim se seliti, i vjerojatno je i to utjecalo na odluku u preseljenju u Osijek. Naime, kada sam prvi put posjetio Osijek, ni na kraj pameti nije mi bilo da ću se ovdje trajno nastaniti. Međutim, uslijedilo je još nekoliko dolazaka, upoznao sam svoju srodnu dušu, te nakon nekog vremena više nisam razmišljao i samo sam odlučio – to je to, selim u Hrvatsku. Danas u ovom prekrasnom gradu živim sa suprugom i kćerkicom.

Kako si saznao za Mono?

Za Mono sam saznao na KulenDayz konferenciji koju mi je preporučio prijatelj. Tvrtka mi se svidjela na prvu, ali nažalost, u tom trenutku nisam ispunjavao sve uvjete potrebne za zasnivanje radnog odnosa. Zato sam nakon toga dosta vremena proveo učeći i usavršavajući se, sve dok nisam bio potpuno spreman za posao.

Prije dolaska u Hrvatsku, u Švedskoj sam naime, radio kao učitelj u školi. Međutim, programirati sam počeo rano, s 13 godina. Sve je počelo kada sam ocu pomagao razviti web stranicu. Nastavio sam istraživati i ubrzo sam se zaljubio u ovaj posao u kojemu se sve vrti oko rješavanja problema, logičkog zaključivanja, ali i kreativnosti.

Mono ima visoke standarde, kao da nije hrvatska tvrtka :)

Sada si u Monu već pola godine. Što ti se najviše sviđa vezano uz radnu kulturu? Rade li Šveđani nešto bolje?

Mono ima vrlo visoke standarde, u svakom pogledu – kao da nije hrvatska tvrtka. Nadam se da ovom rečenicom nisam nikoga uvrijedio (smijeh), ali tako je. Objasnit ću i zašto.

Kultura rada, napredovanja, razvoja i učenja u Monu je visoka kao u Švedskoj. Ovdje se zapošljavaju i rade najbolji ljudi, koji ulažu maksimalan trud da isporuče vrhunski proizvod i da se klijentu uloženo vrati i više nego što je očekivao. Rekao bih da je baš u takvom načinu razmišljanja i poslovanja tajna uspjeha tvrtke.

Radi se s najmodernijih tehnologijama i za velika imena. Priliku koju sam dobio kada sam došao u Monu shvaćam vrlo ozbiljno jer otkako sam ovdje, napredujem deset puta brže u odnosu na ranije.

Posebno mi se sviđa individualni pristup svakom zaposleniku

Jonatan Ivarsson, seoftware developer u Monu

Kako bi opisao radnu atmosferu u Monu, odnose s kolegama i nadređenima…? S jezikom se znamo, dobro snalaziš. :)

Atmosfera u Monu je prijateljska i stvarno opuštena, to nije samo prazna floskula. Dok radimo uvijek je neka zezancija, ali smo i ozbiljni s poslom pa se nekad čuje samo zvuk tipkovnice (smijeh).

Mentori, voditelji projekata i šefovi vrlo su pristupačni, uvijek voljni pomoći, strpljivi su. Posebno mi se sviđa individualni pristup svakom svakom zaposleniku, i to što se uistinu brinu o svakom ponaosob.

Što se tiče hrvatskog jezika, već dosta sam naučio pa na poslu kombiniram komunikaciju na hrvatskom i engleskom. Ekipi je zapravo najproblematičnije izgovoriti moje ime, i zato kad god se upoznajem s novim kolegom, kažem: “Just call me Johnny” (smijeh).

Sretan i ispunjen život u Osijeku

Jonatan Ivarsson, seoftware developer u Monu

Koje su prema tebi, prednosti života i rada u gradu poput Osijeka? Osobito povučeš li paralelu s tvojim rodnim mjestom u Švedskoj.

Mogu reći da su ljudi ovdje mnogo pristupačniji, ljubazniji, jednostavno su topli i gostoljubivi.

Ovdje se vraćamo na tvrdnju da je mnogim Hrvatima Švedska obećana zemlja. Mislim da je sve stvar mentaliteta i stava te da, kako se ovdje kaže, trava nije uvijek zelenija na drugoj strani. Zapravo nije važno gdje živiš, važno je da si sretan i ispunjen. Jedina stvar koja je u Hrvatskoj za mene vrlo frustrirajuća, a Šveđani je daleko bolje odrađuju, je birokracija (smijeh).

Jonatan nije iznimka. U timu imamo još nekoliko developera iz dalekih i susjednih zemalja (SAD-a, Mađarske…). Svi su oni svoju sreću i budućnost odlučili potražiti u Osijeku, a poslovnu karijeru kod nas u Monu. I njihove priče uskoro dolaze na red. :)