Veliki intervju: 18 godina Mona
Business | Jasenka Pejaković

Veliki intervju: 18 godina Mona

Sunday, Apr 18, 2021 • 5 min read
Naša priča.

Ovo je priča o evoluciji Mona. Tipka se s istog mjesta odakle su je zakotrljali Denis Sušac, Žarko Gajić i Jasmin Muharemović davne 2003. godine. Lokacija: čuveni tavan, Bihaćka 1d, nekadašnja obiteljska kuća jednog od suvlasnika.

Mono danas slavi punoljetnost! Tvrtka u 18. godini, kako i priliči, pravi velike korake. Pred nama je preseljenje u dugoočekivani IT park i upgrade na mnogim frontovima. Što se konkretno time mijenja, kako je izgledao početak rada, kakvi su planovi za budućnost – i još mnogo zanimljivosti, u specijalnom rođendanskom intervjuu otkriva jedan od glavnih aktera, direktor Mona Denis Sušac.

Prije ere pametnih telefona i društvenih mreža

Veliki osamnaesti je tu, čestitke! Sigurno pamtite trenutak kada se i s kojom mišlju javila ideja o Monu? Koliko se od tada IT industrija i njezin značaj općenito promijenio u odnosu na početke te je li danas lakše ili teže baviti se razvojem i izvozom softvera – i to iz Osijeka?

Hvala na čestitkama. IT industrija u posljednjih 18 godina temeljito se promijenila. Bilo je to vrijeme prije ere pametnih telefona, Facebooka i Twittera… Mono je bio jedna od prvih domaćih tvrtki koja je počela raditi kompleksnije web aplikacije za distance learning i medicinu - u vremenu dok se većina još fokusirala na offline ERP i slične sustave. Rekao bih da se danas znatno lakše baviti razvojem i izvozom softvera, no i konkurencija je znatno jača.

Mono, prve godine Prve godine. Brainstorming session. Kristijan, Vlatko, Jasmin i Goran sa znatno bujnijim frizurama.

Iza tvrtke i tima su stotine uspješnih projekata po cijelome svijetu te brojne nagrade za poslovne rezultate. Koliko je trebalo odricanja i truda za postizanje takvoga uspjeha po kojemu je Mono danas prepoznatljiv u javnosti?

Ne vjerujem u slučajan uspjeh. Iza naših rezultata je ogromna količina rada i odricanja. Počeli smo kao potpuni outsideri iz sredine u kojoj je IT činio zanemariv djelić ekonomske aktivnosti. Uspjeli smo dati doprinos sadašnjem stanju u kojemu je IT jedan od oslonaca planova za budućnost. Zbog svega toga smo ponosni na ono što je stvoreno unutar Mona, ali isto tako, unutar cijele osječke softverske zajednice.

Od autsajdera do oslonca budućnosti gospodarstva

Kada već spominjemo zajednicu, svi iščekuju useljenje Mona u novu poslovnu zgradu ove jeseni. No nećemo zadugo biti usamljeni u Gackoj – jer gotovo sve parcele su prodane. Nakon svih prepreka, kako se osjećate kada vidite da osječki IT park neće ostati tek nedosanjani san? Što će se sve promijeniti?

S pravom osjećamo ponos. Bilo je tu svega. Od podsmijeha, preko podmetanja, nerazumijevanja i kašnjenja, sve do zaboravljenih dalekovoda na našoj parceli… Ali mi ne odustajemo. IT park u Osijeku trenutačno je jedini kampus ovoga tipa u zemlji i imat će ogroman značaj za daljnji razvoj lokalne IT scene - te za prepoznatljivost našega grada kao ozbiljnog odredišta za razvoj softvera i srodne djelatnosti.

Mono 2010. godine svi su čuli za “ekipu IT-evaca s osječkog tavana”. Po izrazima lica, ne bi se reklo da im je osobito drago kad čuju tu frazu.

Proteklu godinu globalno je obilježila pandemija koronavirusa. Trebalo je djelovati brzo i razborito. Iako značajno blaže nego u drugim granama gospodarstva, COVID-19 odrazio se i na IT sektor. Kako je i u kojoj mjeri koronavirus utjecao na poslovanje u Monu?

Pandemija je potpuno promijenila neke od ustaljenih obrazaca u poslovanju, počevši od prebacivanja na udaljeni rad, početne panike klijenata i korisnika, pa do kasnije eksplozije potražnje za rješenjima za digitalnu transformaciju. Nažalost, stalne restrikcije utječu na raspoloženje i elan svih nas, no i to će proći. Mislim da smo se izvrsno prilagodili ovim izazovima.

“Go with the flow” u Monu ne prolazi

Tvrtka je unazad godinu i pol doživjela i značajan skok u broju zaposlenih – a samim time i u strukturi nekih odjela. Plan nije zaustaviti se na sadašnjoj brojci od oko 100 zaposlenika?

Nova zgrada ima kapacitet za 150 ljudi. Vidjet ćemo hoćemo li i kada popuniti tu kvotu. Taj je rast nužan ako želimo i dalje ostati vodeći u našim ciljanim područjima. Kao i ostatak ove struke, mučimo se s manjkom kvalificirane radne snage. U svakom bismo momentu mogli zaposliti barem još 20 ljudi. Međutim, kako je potražnja znatno veća od ponude, snalazimo se. Tako uskoro krećemo i s formalnim programima edukacije kanadidata za posao.

Mono, team building 2019. Prije početka građenja na parceli u Gackoj.

Neumorno ponavljate da su kod kandidata za posao najvažniji volja za učenjem – i drive koji osobu vuče naprijed, da konstantno nadograđuje i brusi svoja znanja i vještine. Prepoznajete li to u današnjim kandidatima i koje biste im savjete dali?

Mi, stariji, morali smo se dosta mučiti oko stjecanja znanja. Nije bilo ni kvalitetne literature, ni mentora. Danas je po tom pitanju stanje kudikamo bolje. No kako inače biva, sam „drive“, to uvijek ne prati. Mono se fokusira na ljude koji žele ulagati u sebe i vlastito znanje jer samo tako možemo rasti kao tvrtka. Računica je jednostavna. Ulaganje u znanje se isplati - uvijek. Bez izuzetka. Svi se otimamo za proaktivne i ambiciozne IT stručnjake.

Što u poslu najviše cijenite kod zaposlenika, a što kod vas jednostavno „ne prolazi“? Ljudi u Monu su, naime, poznati i po iznimnoj radnoj etici.

Cijenimo što i svi drugi. Osnovne ljudske kvalitete. Odgovornost, poštenje, iskrenost, kolegijalnost, lojalnost. Povrh toga, cijenimo želju za znanjem i napredovanjem. S druge strane, teže prolazi „go with the flow“ pristup, sakrivanje iza drugih i bježanje od odgovornosti.

Mono zgrada 2020. Gradilište u Gackoj.

Budućnost: kompleksna rješenja i napredne tehnologije

IT park sigurno je jedna od crtica koje možete prekrižiti s bucket liste. Koji planovi još ostaju za ostvariti? Gdje tvrtku vidite u budućnosti? Kako izgleda 5-year-plan za Mono? Djelovanje unutar akademske i lokalne zajednice?

Mono vidimo kao snažnu tvrtku za razvoj kompleksnih softverskih sustava, s naglaskom na vlastite proizvode koji koriste napredne tehnologije poput strojnog učenja. Da bismo to ostvarili, trebamo jaku akademsku zajednicu, bez njih nećemo postići ništa. Trenutačno stanje nije dobro. Stalno ponavljam da postoji velika šansa za profiliranjem Osijeka kao grada u kojemu se može dobiti vrhunsko obrazovanje po vrlo konkurentnim uvjetima. Imamo šansu privući studente iz cijelog svijeta, a ne samo nekolicinu iz uže regije, i na tome moramo mnogo više raditi.

U posljednje vrijeme svjedočimo akvizicijama hrvatskih IT tvrtki u inozemstvo. Kakav stav je u Monu prema tomu?

I sami smo zbog dobrih poslovnih rezultata bili predmetom interesa stranih investitora, no trenutačno se ne vidimo u tome. Da se poslužim analogijom mojih prijatelja iz Hrvatske udruge poslodavaca - mislim da umjesto “trupaca” (“sirove” radne snage), hrvatski IT treba izvoziti “namještaj” (gotove proizvode). Nažalost, još postoji i dosta nerazumijevanja kod donositelja odluka, kao i neravnopravnosti u poreznom tretmanu različitih poslovnih modela koji prijete potpunom usitnjavanju domaće industrije…

“Work hard, play hard” ekipa

Mono, team building Jedan u nizu čuvenih team buildinga.

U proteklih 18 godina posla, sigurno nije uvijek bilo „mirno more“. Ima li događaja koji vam i dandanas izmame osmijeh na lice i poprave i najtmurniji dan?

Poznato je da kod nas vlada atmosfera “work hard, play hard”, pa je takvih događaja kroz godine bilo napretek. Akteri tih priča danas su ugledni i ozbiljni ljudi, tako da bi bilo nezgodno iznositi sve sočne detalje u javnost, iako nekima od njih prijetimo i time ako se ne poprave (smijeh).

Što biste za kraj poručili zaposlenicima, klijentima i svima koji žele postatio dio Mono priče?

Zaposlenicima bismo poručili da ih volimo i da smo ponosni na njih. Klijentima, onoj nekolicini domaćih klijenata, poručujemo da smo im zahvalni na dobroj suradnji. Ostatak od 95% klijenata iz inozemstva i tako neće čitati članak na hrvatskom, tako da njima ništa (smijeh). Svima koji nam se žele pridružiti, želimo poručiti da nismo gradili toliku zgradu pa da nam sada zjapi prazna. :) Imamo najbolje mentore, uzbudljive projekte i tim od 100+ stručnjaka iz šire regije - pa i dalje od toga.
Nije li šteta barem ne pokušati pridružiti nam se?

Mono, nova zgrada, finalni izgled Nova Mono poslovna zgrada u IT parku Osijek, finalni izgled. Useljenje: jesen 2021.

Javi nam se!