Žene u Monu za žene u IT-ju i STEM znanostima
Business | Ivona Cipar

Žene u Monu za žene u IT-ju i STEM znanostima

Wednesday, Mar 8, 2023 • 7 min read
Na Međunarodni dan žena slavimo izvrsne Mono zaposlenice - Mateu, Anu i Maju. Dijelimo njihova iskustva, savjete i, prije svega, uspjehe u svijetu IT-ja kao poticaj i uzor svim drugim ženama.

Sretan Međunarodni dan žena! 🌹

Iako IT svakim danom sve više raste na popularnosti kao industrija u kojoj mladi žele raditi te unatoč tome što se na globalnoj i nacionalnoj razini na različite načine podupiru STEM znanosti, ono je kod žena i dalje rijetko na vrhu ljestvice prioriteta pri odabiru karijere, odnosno, nije tako čest odabir kao kod muških.

Nažalost, tek 28% pozicija u matematičkim i informatičkim zanimanjima u svijetu preuzimaju žene. U IKT (Informacijske i komunikacijske tehnologije) sektoru u Europi, žene čine tek 17% ukupne radne snage. Za primjer možemo uzeti i neke od najvećih tvrtki iz IT sektora, kao što su Google, Amazon, Facebook i Apple, gdje ženama pripada oko 34% pozicija.

Ipak, iako je razlika uistinu velika, možemo primijetiti da se ona polako smanjuje. Zašto i ne – svaka žena u IT sektor može donijeti svoje jedinstvene vještine, vrijednosti i kvalitete koje će neupitno utjecati na uspjeh tvrtke. Porastom broja žena u IT-ju može se pohvaliti i Hrvatska - u odnosu na godinu ranije, u 2021. bilježi se porast od čak 34%. Unatoč tome porastu, konačna je brojka, odnosno, konačni omjer ipak nešto čime ne bismo trebali biti zadovoljni i na čemu bismo morali raditi.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih je situacija u svijetu, ali i u Hrvatskoj, u takvome stanju. Jedan od njih je nedostatak uzora za žene u IT-ju. Upravo zbog toga odlučili smo se istaknuti neke od Mono zaposlenica koje itekako mogu i trebaju biti uzor - ne samo zbog posla koji obavljaju i brojnih uspjeha koje su ostvarile, već zbog ljubavi koju osjećaju prema poslu koji rade i užitka s kojim ga rade.

IT itekako može biti dobar izbor za velik broj žena.

Uz brojne prednosti koje nudi, unutar sektora postoje različite pozicije koje odgovaraju i različitim karakterima i interesima. Zato izdvajamo Mateu (softver testerica), Anu (voditeljica projekta) i Maju (razvojna programerka). Nakon čitanja njihovih priča, kao i njihovih dojmova o poslu kojim se bave, bit će vam jasno zašto vam baš one mogu biti novi uzori!

Matea Kliba Matea Kliba - softver testerica

Matea Kliba

softver testerica

Kao jedna od vodećih tvrtki u Osijeku, Mono se može pohvaliti zavidnim brojem uspješnih softver testerica - od svih pozicija u firmi, trenutno je pozicija softver testerice najpopularniji odabir za žene te ih najviše ima upravo na toj poziciji. Na ovoj poziciji žene također drže i većinu. Jedna od tih softver testerica je i Matea Kliba, diplomirana magistrica primarnog obrazovanja i engleskog jezika koja je višegodišnju ljubav prema testiranju softvera razvila u tolikoj mjeri da se, kako kaže, ne može zamisliti ni na kojoj drugoj radnoj poziciji niti u bilo kojem drugom sektoru osim IT-ja.

Zašto volim svoj posao?

Iz toliko razloga da ih je teško uopće svesti na kratak paragraf!

Počet ću od toga da sam po prirodi komunikativna, znatiželjna, kreativna i odgovorna osoba te da je testiranje softvera kao takav vrlo odgovoran, zanimljiv, dinamičan i izazovan posao koji se u potpunosti slaže s mojim osobinama. Ono što me dodatno raduje je svakodnevna upotreba engleskog jezika, i u pismu – pisanje bug reporta, i govoru – mnogobrojni online sastanci s klijentima. Još jedan od bitnih razloga zašto volim svoj posao je i to da uživam u pozitivnom radnom timskom okruženju testera i testerica, developera i developerica, UX/UI dizajnera i dizajnerica te project managera i managerica bez kojih je teško zamisliti još jedan dobar radni dan.

Što točno radim?

Kao softver testerica planiram i provodim testiranje, pišem testne slučajeve te detaljno dokumentiram bug reporte, analiziram zahtjeve klijenata vezane uz rad, izgled i funkcionalnost softver aplikacija, osiguravam vrhunsku kvalitetu softvera testirajući mobilne i web aplikacije u različitim browserima i na raznim uređajima, otkrivam, nudim rješenja te preventiram probleme u aplikacijama, provodim razne vrste testiranja (sve od exploratory, positive, negative, smoke, sanity, functional, system, integration, end-to-end pa do regression i, naravno, user acceptance testinga) kako bih se uvjerila da aplikacija funkcionira upravo onako kako je zamišljeno i očekivano da funkcionira. Uz tehnički dio, aktivno sudjelujem na brojnim online sastancima s klijentima i ostalim članovima timova s kojima sam u stalnoj komunikaciji, osobito s developerima koji radeći na određenim implementacijama ponekad rade i greške koje, na sreću, ne prolaze ispod mog radar.

Dodatno sam uključena i u selekcijske postupke s novim kandidatima pri čemu pregledavam rješenja zadataka potencijalnih kandidata te svojim feedbackom sudjelujem u recruitingu novih softver testera i testerica. Najbitnije, radim na poboljšanju sebe kao testerice te aktivno proširujem svoja znanja i iskustva.

Kakav savjet imam za žene koje bi se voljele okušati u IT-ju, točnije testiranju softvera?

Prvo i osnovno, važno je imati bar nekog doticaja s testiranjem: pogledati relevantna videa, proći koji dobar online tečaj, pokušati iz zabave testirati neku internetsku aplikaciju te napisati bug report; dakle, općenito uvidjeti je li to posao koji bi se toj ženi mogao svidjeti. Naravno da je bitno i da je prisutan kreativan i znatiželjan pristup testiranju, razvijeno oko za detalje, odlično znanje engleskog jezika, razvijene dobre komunikacijske vještine te spremnost na učenje.

Sigurna sam da se mnogo žena može pronaći u ovom opisu, možda je upravo jedna od onih koje ovo čitaju buduća softver testerica!

Ana Roksandić Ana Roksandić - voditeljica projekata

Ana Roksandić

voditeljica projekata

Iako testerica ima najviše, pozicija voditeljice projekata također je vrlo popularan izbor za žene u Monu pa je tako 83% voditeljica, a samo 17% voditelja projekata. Ponovno u većini, i to značajnoj! Među voditeljicama projekata je i Ana Roksandić. Ana, koja je inače magistra prava, ujedno je i prva zaposlena u odjelu za vođenje projekata u Monu. A što ju je tu tako dugo zadržalo, i što ju je uopće privuklo?

Zašto volim svoj posao?

Svoj posao obožavam! Ponajviše zbog toga što su mi dinamičnost i izazovi osigurani u kontinuitetu i što određene moje vještine kao što su sposobnost vođenja, organiziranost i temeljitost dolaze do izražaja. Osim toga, moj mi posao osigurava samostalnost, prosperitet i napredak, privatno i profesionalno - u svakom smislu, što mu daje veliku vrijednost u trenutnoj fazi mog života.

Što točno radim?

Kao project managerica, koordiniram radne obaveze i zadatke članova dvaju timova, komuniciram s klijentima i upravljam njihovim očekivanjima te, u suradnji s ostalim članovima tima, definiram zahtjeve za aplikativne funkcionalnosti. Isprobavanjem i analiziranjem različitih metoda, nastojim osigurati optimizaciju kvalitete, brzine i točnosti isporuke krajnjeg proizvoda.

Uz upravljanje projektima, vodim proces zapošljavanja novih project managerica i managera, mentoriram ih kroz selekcijski postupak te evaluiram pokazano na istom.

Kakav savjet imam za žene koje bi se voljele okušati u IT-ju, točnije koje bi voljele postati voditeljice projekata?

Ženama koje se žele baviti ovim poslom bih savjetovala da to i učine.🙂

Ukoliko misle da nemaju dovoljno znanja i vještina za ovaj posao, internet obiluje informacijama i smjernicama koje mogu biti itekako korisne za početak, u obliku raznorazne literature i tečajeva. Osim toga, iznimno je korisno odraditi praksu u nekoj od IT tvrtki, obzirom da se na taj način dobiva izravan uvid u načine poslovanja te obavljanja project managerskog posla. Također, kod nas u Monu, prilikom selekcijskog postupka, kandidatkinjama i kandidatima su mentorice i mentori uvijek otvoreni za bilo kakva pitanja vezana za zadatak, što smatram da je iznimno bitno osobito za osobe koje nemaju prethodnog iskustva u ovom poslu.

Dakle, ukoliko imate volju, želju, sposobnost brze prilagodbe i lako kupite nove koncepte, zakoračite hrabro u svijet IT-ja jer u njemu ima jednako mjesta za žene koliko i za muškarce.

Maja Miljević Maja Miljević - razvojna programerka

Maja Miljević

razvojna programerka

Ono gdje žene ipak značajno ostaju u manjini je na pozicijama razvojnih programerki, a takva je situacija, nažalost, i u našim timovima. Maja Miljević u Monu je već više od 5 godina. Od 2016. godine nosi titulu magistre inženjerke računarstva, a započela je s radom kada smo brojali manje od 30 zaposlenika. Upravo zato ona može dati izvrsne savjete i poruke svim ženama koje se žele okušati u njenom poslu te ih potaknuti da se što prije i same ohrabre raditi na razvoju softverskih rješenja.

Zašto volim svoj posao?

Kod mog posla mi se sviđa to što je dinamičan, skoro pa svakodnevno se susrećem s novim situacijama i izazovima koje treba riješiti, što ima jako puno prostora za učenje i napredovanje i što se te mogućnosti neprestano šire. Zbog svega toga često moram izaći iz svoje „comfort zone“, što pridonosi učenju i napredovanju i osobnom razvoju. Također ima jako puno sposobnih kolegica i kolega od kojih se puno toga može naučiti i koji su spremni uskočiti i pomoći kada je to potrebno.

Što točno radim?

Ja sam svoje mjesto u IT-ju našla na jednom vrlo dinamičnom i kompleksnom projektu, na kojemu s još jednim kolegom vodim tim od preko 30 ljudi i radim kao backend developer. Definiram plan i prioritete za ono što trebamo napraviti, pišem funkcionalnu specifikaciju, raspoređujem taskove članovima tima, vodim računa o tome da ispoštujemo dogovorene rokove, komuniciram s klijentima o planovima i eventualnim prijavama koje dobijemo od strane korisnika, razvijam nove feature i rješavam prijavljene probleme.

Kakav savjet imam za žene koje bi se voljele okušati u IT-ju, točnije koje bi voljele sudjelovati u smanjivanju razlike broja žena i muškaraca na pozicijama razvojnih programera?

U srednjoj školi moj plan i to gdje se vidim „kad odrastem“ bili su potpuno drugačiji - o karijeri u IT-ju nisam ni pomišljala. Vjerojatno iz istog razloga kao i mnoge druge cure, jer je to dugo vremena slovilo kao muško zanimanje, odnosno nešto što je više rezervirano za muške. Na kraju se plan ipak promijenio i završila sam na FERIT-u studirajući računarstvo. Kada sam krenula na fakultet, nas je cura bilo 11 od preko sto studenata koji su te godine krenuli na prvu godinu. Nekoliko godina kasnije moglo se primijetiti da se taj omjer polako mijenja i da sve više cura upisuje FERIT. Ne znam točno koji je uzrok i što je dovelo do toga, ali drago mi je da je, i drago mi je da sam se ja odlučila ići u tom smjeru jer sam se u IT-ju našla i ne mogu se zamisliti da radim bilo što drugo.

Mislim da je vrlo pozitivno to što se mišljenje da je IT sektor više rezerviran za muškarce mijenja jer žene zasigurno značajno mogu doprinijeti radu bilo koje tvrtke. Iako nas je još uvijek puno manje u odnosu na broj muških kolega, drago mi je da sve više cura pronalazi svoje mjesto u IT svijetu.

Da bi netko postao developer potrebna je, prije svega, želja za učenjem i napredovanjem, naravno, određena doza logičkog razmišljanja, i pomalo kreativnosti. Danas su svima dostupni različiti materijali, video tutorijali pa čak i različiti tečajevi gdje se osobe mogu upoznati s tim što znači biti developer, proučiti i riješiti neke jednostavnije primjere da bi dobili dojam o čemu se tu točno radi i je li to za njih.

Curama koje razmišljaju o karijeri u IT-ju bi htjela poručiti – nemojte se bojati i misliti da je to nešto rezervirano samo za muške. Pokušajte, sigurna sam da možete!