Što rade studenti u Monu
Obrazovanje | Ivona Cipar

Što rade studenti u Monu

Wednesday, Sep 20, 2023 • 11 min read
Kako uskladiti studiranje i rad, kako započeti s ozbiljnim poslom i steći vrijedno iskustvo prije dobivanja diplome u ruke - znaju Mono studenti.

IT je jedan izuzetno konkuretan svijet koji se stalno razvija, i to poprilično brzim tempom. Upravo to ga čini primamljivom i uzbudljivom okolinom za mnoge mlade koji danas biraju u kojem će se smjeru razvijati, koju će karijeru odabrati i, za početak, koji će fakultet upisati. Ovdje ne pričamo samo o software developerima. IT svijet čini puno više individualaca, a za uspješan je projekt potrebno ljudi koji imaju raznovrsne vještine i pozadine te obavljaju različite funkcije.

Da bi osoba ostala konkurenta u ovom svijetu, potrebno je neprestano ulaganje u vlastiti razvoj.

A postoji li bolji način za stjecanje kompetitivne prednosti u IT-ju, svijetu u kojemu danas želi raditi toliki broj ljudi, nego da se krene prije nego se dobije diploma u ruke?

Izvrstan način na koji studenti mogu započeti izgradnju svoje buduće karijere, pogurati svoj razvoj i usavršavanje svojih vještina, i mekih vještina (engl. soft skill) i tehničkih znanja (engl. hard skills), je taj da svoje fakultetsko obrazovanje i akademske godine upotpune radom na stvarnim projektima, unutar već formiranih timova iskusnih stručnjaka. Time dobivaju priliku ono naučeno na fakultetu primijeniti u praksi, zbog čega su obostrano u dobitku - njihova im fakultetska pozadina postavlja temelje te pomaže u dobrom obavljanju posla, dok im rad u IT tvrtci poput Mona omogućava da obogate svoje znanje na način na koji im fakultet to ne može pružiti, čime dobivaju znanja kojima postaju i bolji studenti.

Današnje pitanje je: “Što to rade studenti u Monu?”.

Odgovor je:

“Sve.”

Od mobilnih, frontend, backend i fullstack developera, do softver testera, business analysta i UI developera - studenti u Monu vrijedno pokrivaju sve pozicije, učeći se od i hodeći stopama starijih kolega.

Odgovore na pitanja o tome kako su započeli svoj put u Monu, zašto su baš odabrali poziciju na kojoj trenutno rade, kako usklađuju fakultetske i poslovne obveze daju nam Ana Čačija (UI Developer), Filip Antunović (Software Tester), Ivona Vidović (Business Analyst) i Matej Peršić (Mobile Developer).

Dijeljenjem njihovih iskustava imamo vrlo jasne ciljeve: potaknuti studente da se i sami okušaju u radu na stvarnim softverskim projektima ili sudjelovanju na našoj praksi, ali i potaknuti mlade da, ohrabreni njihovim iskustvima i sami odaberu obrazovati se za neku poziciju ključnu u razvoju softvera - a onda nam se i priključe u radu, naravno.

1. Kada i na koji način ste započeli svoj put s Monom? Što vas je navelo na prijavu?

Ivona: Svoj put u Monu započela sam kroz studentsu praksu za Project Management. Fakultet svake akademske godine omogući studentima volonterski odlazak na praksu, a ja sam to vidjela kao savršenu priliku. Oduvijek vjerujem u važnost dodatnog angažmana uz studiranje te mi je ovo bio najbolji način da se bolje upoznam s IT industrijom, povećam svoje znanje i učim od kvalitetnih mentora.

Filip: Odrađivanje studentske prakse u sklopu kolegija na fakultetu. Odrađivanje studentske prakse je bila opcija umjesto da se piše projektni rad pa sam mislio da će praksa biti lakša. Nakon prakse mi je mentorica rekla da će me preporučiti i da pošaljem prijavu za posao.

Ana: Tijekom studiranja, praksa je predstavljala vrlo bitan aspekt upoznavanja s IT industrijom, te sam svoj put u Monu započela upravo na takav način. Kroz zanimljive izazove u sklopu prakse i usmjeravanje mentora, upoznala sam se s procesom razvoja programskih rješenja te kulturom tvrtke, zbog čega sam poželjela nastaviti svoj put u Monu i nakon završetka prakse.

Matej: Svoj put u Monu sam započeo prije dvije godine, kada sam upisao diplomski studij na fakultetu. Tijekom svog studiranja sam već radio nekoliko studentskih poslova i naravno, postojala je želja za tim da što prije krenem raditi u struci. Mono mi je djelovao kao najozbiljnija firma u Osijeku i čuo sam dobre stvari od kolega koji već rade tamo, pa sam se prijavio za studentski posao kao mobile developer.

2. Na kojemu fakultetu trenutno studirate? Koja ste godina, koliko vas dijeli od diplome?

Ivona: Trenutno sam 1. godina diplomskog studija Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i od diplome me dijeli još jedna godina.

Filip: Informatologija na Filozofskom fakultetu u Osijeku, druga godina diplomskog studija. Od diplome me dijeli samo napisati diplomski rad, što može biti sve između dva mjeseca i dvije godine.

Ana: Studiram na FERIT-u u Osijeku. Završavam 2. godinu diplomskog studija Programsko inženjerstvo i već polako prelazim u status full-time radnika.

Matej: Studiram na FERIT-u i druga sam godina diplomskog sveučilišnog studija računarstva. Ja također upravo završavam fakultet i potpisujem novi ugovor.

3. Kako se može uskladiti posao i studiranje? Bude li to nekada prezahtjevno?

Ivona: Uz dobru organizaciju vremena vrlo dobro uspijevam uskladiti vrijeme za posao, fakultet i svoje slobodno vrijeme. Kada je sezona kolokvija i ispita, tada je zahtjevnije, ali nije nemoguće. No, ako kvalitetno isplaniram nadolazeći tjedan puno mi je lakše izvršiti sve obveze.

Filip: Kad sam počeo raditi mi je ostalo još nekoliko ispita. To mi je bilo malo problematično, jer sam počeo raditi full-time, a poslije posla mi je bilo jako lijeno pripremati ispite.

Ana: Pošto sam počela raditi full-time nakon polaganja svih ispita, do sada se nisam susrela s potrebom usklađivanja polaganja ispita i rada. Što se tiče diplomskog rada, vrijeme za to odvajam većinom u večernjim satima, te preko vikenda. Posjedovanje organizacijskih vještina je vrlo bitna kvaliteta, uz koju smatram da postoji mogućnost usklađivanja rada sa studiranjem i ostalim obvezama.

Matej: Kada sam tek krenuo raditi bilo je izazovno uskladiti učenje i projekte, posao i deadlineove - ali mislim da sam se tako ustvari naučio dosta dobro organizirati. Postalo mi je normalno imati relativno ispunjen dan, ali uz to stignem sve što želim nevezano uz posao i faks. Ekipa na poslu je super i razumiju i poštuju kada stisnu studentske obveze. Treba samo javiti na vrijeme kada ću raditi da se svi oko toga možemo organizirati. Kada su ispiti odradim malo manje sati, a kada je manje obveza na fakultetu radim full time, kao proteklo ljeto.

4. Kako vam je vaš studij pomogao u obavljanju posla koji trenutno radite? I obratno, kako vam je rad u Monu pomogao u studiranju?

Ana: Zahvaljujući studiju, usmjerila sam se prema poslu kojim se trenutno bavim te stekla generalno znanje za obavljanje različitih poslova u IT sektoru. Također, angažman oko fakulteta pomogao je pri stjecanju organizacijskih vještina te uvelike pridonio razvijanju “problem-solving” načina razmišljanja. Koristeći nove tehnologije i susrećući se s raznolikim projektima u Monu, motivacija za daljnjim napretkom i obrazovanjem neprestano je rasla.

Zauzvrat, to je pomoglo pri polaganju posljednjih ispita na fakultetu i doprinjelo razvijanju dodatnih vještina bitnih za rad unutar tima.

Matej: Studij mi je pomogao na način da me upoznao kako s osnovnim, tako i kompleksnijim konceptima iz programiranja koje svakodnevno koristim na poslu. Fakultet mi je pružio doticaj s mnogim tvrtkama iz IT sektora, a između ostalog i puno novih poznanstava, kako poslovnih, tako i privatnih.

Mono mi je pomogao u studiranju tako što sam dodatno izbrusio svoje vještine rješavanja problema i rada s ljudima. Tehnologije koje koristim i učim na poslu sam koristio za više projekata na fakultetu, s njima sam dosta dobro uhodan i dosta su fleksibilne.

Iz istog razloga, koristim ih i za diplomski rad.

5. U jednoj do dvije rečenice, kako biste saželi opis svojega trenutnoga radnoga mjesta i posla koji obavljate? Koje su vam osnovne odgovornosti?

Ivona: Moj trenutni posao je pisanje dokumentacije za projekte. To uključuje opisivanje postojećih i novih funkcionalnosti u aplikaciji te brigu o tome da je sva dokumentacija ažurirana.

Filip: Radim kao software tester, radim manualno testiranje web aplikacije, te u zadnje vrijeme pisanje automatskih testova u Cypressu. Moja osnovna odgovornost je da nove verzije aplikacije tj. novi featuri na aplikaciji funkcioniraju kako su zamišljeni.

Ana: Kao UI developer, definrianje arhitekture sustava zahtijeva vrlo dobro razumijevanje zahtjeva te kreiranje sučelja s izuzetnim iskustvom za korisnike koji će se služiti aplikacijom. Implementacija dizajna odvija se paralelno s razvojem proizvoda, što stavlja veliku važnost na komunikaciju s ostalim članovima tima.

Matej: Trenutno radim kao mobile i backend developer. Moje osnovne odgovornosti su izrada novih featurea i rad na stabilizaciji mobilnih aplikacija na kojima radimo.

6. Je li posao koji trenutno radite nešto što možete zamisliti da radite do mirovine? Imate li kakvih želja za smjer u kojemu biste se voljeli dodatno razvijati?

Filip: Poslom sam poprilično zadovoljan, pogotovo u usporedbi s drugim poslovima koje sam do sada radio i mogu se zamisliti da radim nesto ovako do svoje mirovine.

Matej: Jako sam zadovoljan poslom kojim se trenutno bavim i mogu zamisliti da se bavim nečim sličnim do mirovine. To je vrlo zahvalan i kreativan posao, gdje uvijek ima sljedeća velika stvar i puno novih stvari za naučiti. Tim s kojim trenutno je super ekipa i uvijek smo spremni jedni drugima uskočiti kada naiđemo na neki problem. Tako si dosta olakšavamo posao, kada uvijek možemo računati na nekog iskusnijeg da nam pomogne.

Volio bih jednog dana voditi neki projekt i nadgledati njegov razvoj iz ničega u stvar koju koriste tisuće ljudi, kojima tvoj proizvod olakšava rješavanje određenog problema.

7. Što najviše volite u vezi svojega posla? Što vas motivira?

Ivona: Kod svog trenutnog posla najviše volim dinamičnost i stalno učenje.

Motivira me saznanje da svaki dan imam priliku naučiti nešto novo, raditi u novim tehnologijama, isprobati nove stvari i okušati se u nečemu što do tada nisam radila.

Velika motivacija su mi i ljudi u timu, radne kolege i cijela kultura unutar tvrtke.

Ana: Radeći na raznovrsnim zanimljivim projektima i s modernim tehnologijama, uvijek postoje prilike za dodatnu edukaciju i učenje. Izvrsna atmosfera kako unutar tima, tako i cijele tvrtke, doprinosi sveukupnom zadovoljstvu te motivaciji za daljnji napredak. Također, rad u okruženju pametnih, motiviranih kolega me dodatno inspirira te potiče u razvijanju novih vještina.

8. Da se na jedan dan možete zamijeniti s bilo kojim kolegom ili kolegicom iz ureda, odnosno s bilo kojom pozicijom, koja bi to bila? I, naravno, zašto baš ta?

Filip: U biti se ne bi htio mijenjati ni s kim u uredu. Mislim da su moje odgovornosti i moj trenutni opis posla dobro pirilagođeni mojim sposobnosti i mom karakteru.

Matej: Ne bih se zasad mijenjao ni sa kim iz ureda. Imamo dosta dobro uhodan lanac odgovornosti i stvari se prirodno mijenjaju kako projekt raste i dovodimo i onboardamo nove ljude. Kada za to bude vrijeme, doći ću na drugo mjesto.

9. Da možete raditi na bilo kojem projektu koji postoji u svijetu, koji bi to bio i zašto?

Ivona: Nemam neku specifičnu želju za projekt na kojemu bih radila. Ali, ako bih mogla birati bilo koji projekt na svijetu, odlučila bih se na neki veliki projekt na nacionalnoj ili europskoj razini koji se bavi razvojem i razvitkom država i lokalnih zajednica ili vođenjem velikih timova unutar IT tvrtki čiji je cilj stvoriti nešto novo i veliko što bi promijenilo dotadašnji “status quo”. Svoj daljnji razvoj vidim kroz vođenje projekata u radu u dinamičnim okruženjima s ljudima koji su spremni učiti i koji vole svoj posao i ono što rade. Sama ta organizacijska kultura i klima unutar tvrtke i tima mi je važnija od tematike projekta na kojemu bi radila.

Ana: Zbog učinka koji dizajn može ostvariti na ljude kroz inovaciju te poticanje pozitivne promjene, bilo bi mi vrlo drago raditi na projektu koji bi korisnicima osigurao kvalitetnu podršku, osjećaj povjerenja i sigurnosti, te pripadnost zajednici. Empatija u dizajnu je ključan korak prema razumijevanju problema i potreba korisnika, a ovakav projekt bi na temelju detaljnog shvaćanja korisnika mogao ponuditi rješenja koja nisu sasvim uobičajena, te odstupaju od klasičnih okvira razmišljanja. Uvijek sam bila zainteresirana za pronalaženje rješenja koja vode do promjene i razlikuju se od postojećih, zbog čega mislim da bi ovakva vrsta projekta bila idealna za ostvarenje takvih ciljeva.

10. Jeste li od starijih kolega iz Mona dobili neki koristan savjet koji vas je posebno motivirao za daljnji rad, ili neki savjet koji biste voljeli podijeliti s drugima?

Matej: Jedna stvar koja mi je ostala u pamćenju je kada sam prilikom rješavanja taska prošle godine zvao kolegu iz ureda da vidi što sam napravio, jer nisam mislio da je to bilo neko najbolje rješenje, čak sam mislio da je pomalo glupo. Njegov komentar na moj kod onda je bio “Well, if it’s stupid and it works, it’s not stupid." Osim što smo se tada valjali od smijeha, pomogao mi je promijeniti taj kod tako da više ne bi to prokomentirali na taj način i objasnio mi je zašto i kako najbolje pristupiti takvom problemu nešto drugačije idući put. Mislim da je to generalno filozofija koju bismo trebali primjenjivati s vremena na vrijeme - idemo se bavit overengineeringom kada imamo funkcionalnu stvar, svakako ćemo lakše srediti idući problem kada imamo nešto opipljivo od čega možemo krenuti. Naravno, to je primjenjivo i na druga područja osim programiranja.

10. Što biste savjetovali mladima koji su na istom studiju kao i vi, ili možda onima koji tek odlučuju što će upisati?

Ivona: Mladima koji planiraju upisati Ekonomski fakultet u Osijeku bih savjetovala stalni angažman izvan fakulteta i uzimanje svih prilika koje im se nude. Fakultet svojim studentima daje stalne mogućnosti odlaska na praksu, dodatne formalne i neformalne izobrazbe, mogućnosti osobnog i poslovnog razvoja kroz projekte, studentske udruge i volontiranje.

Smatram da je to najbolji način da se u isto vrijeme pripremaju za tržište rada i uživaju u studiranju na fakultetu.

Matej: Mladima koji već studiraju na FERIT-u bih preporučio da uz angažman na fakultetu svakako treba raditi i van fakulteta, te da s tim krenu što prije.

Danas-sutra to može predstavljati veliku razliku pri zapošljavanju i svakako će ih to istaknuti u odnosu na one koji nisu radili tijekom studiranja.

Najbolje je pronaći problem i jednostavno krenuti s njegovim rješavanjem, bila to mobilna ili web aplikacija, problemi i ideje će se stvarati sami od sebe - a pri njihovom rješavanju zapravo će najbolje naučiti nešto novo i u konačnici imati jedan lijepi projekt za pokazati na githubu. Onima koji tek odlučuju što upisati, preporučio bih da se posavjetuju sa starijima od sebe i vide kako je njima. Ako imaju želju biti dio IT industrije koja je već sada u Osijeku dosta jaka, neka upišu FERIT, gdje će dobiti konkurentna znanja i doticaj s industrijom koji nije toliko česta pojava s ostalim strukama.

11. Biste li prijateljima i poznanicima preporučili da idu u istu karijeru kao i vi, da se bave istim poslom? Zašto?

Filip: Preporučio bih ljudima da se bave istim poslom. Posao je dobro plaćen i uvijek ima prilika za naučit nešto novo.

Ivona: Ako mislim da bi se to nekom svidjelo i da ima potreban set vještina za odabir ove karijere, preporučila bih im da se okušaju u ovakvom poslu. Rad u IT-ju zahtjeva svakodnevno učenje i cjeloživotnu izobrazbu tako da bi to svakako trebala biti osoba koja je spremna učiti i primjenjivati nova znanja.

Ana: Definitivno bih. Ovaj posao se ističe svojom dinamičnošću te donosi brojne mogućnosti za osobni i profesionalni napredak i razvoj, što ga čini još zanimljivijim i privlačnijim.

Matej: Preporučio bih, zapravo već i jesam! Baš nedavno je jedan moj kolega počeo raditi u Monu kao mobile developer, s čim sam i ja krenuo. Posao je zanimljiv i izazovan, projekt ima dovoljno široku primjenu da se može uvijek širiti s novim featureima, što znači da nikada nije dosadno. Za razliku od nekih drugih tvrtki, Mono daje priliku svima koji su spremni raditi i kontinuirano se razvijati, što se može vidjeti kroz brojne prakse i bootcampove koje se i dalje izvode.


Želiš nam se pridružiti?

Ako si i sam/a student ili studentica, a misliš da bi svojim znanjima i vještinama bio/bila izvrstan dodatak našemu timu, onda jedva čekamo da nam se javiš!

Ako imaš tu želju, ali misliš da možda ipak nemaš dovoljno znanja, onda je idealan odabir za tebe jedna od naših studentskih praksi. Studentske prakse koje vode naši developeri i developerke, testeri i testerice, ali i ostali, izvrsna su prilika za usavršavanje i proširivanje znanja u području koje te zanima. Zato prati naše objave na društvenim mrežama ili se već sada prijavi za sljedeći ciklus studentske developerske prakse!