Dizajneri koji kodiraju
Design | Denis Sušac

Dizajneri koji kodiraju

Wednesday, Feb 24, 2016 • 2 min read
Naša zadnja objava na temu slobodne pozicije dizajnera rezultirala je podjednakim brojem zanimljivih prijava, kao i komentara na vječito pitanje - moraju li web dizajneri znati kodirati? Evo kratkog osvrta na tu temu.

Početkom mjeseca objavili smo da primamo u radni odnos nove dizajnere, i kao jedan od uvjeta naveli dobro poznavanje HTMLa i CSSa, te načela UX-a i dizajna korisničkih sučelja.

Kako nam ovo nije prva objava na istu temu u 13 godina koliko tvrtka postoji, znali smo i da ćemo prije ili kasnije doći do vječite dileme - moraju li web dizajneri znati kodirati. I doista, nismo predugo čekali. Da parafraziramo nekoliko mail i Twitter poruka:

Vi trebate front-end developera, a ja sam dizajner. Dizajneri ne kodiraju.

Ono što prvo upada u oči je da dizajneri koji zaziru od koda često imaju primjedbe na implementaciju njihovih rješenja od strane “frontendaša”, ali nemaju namjeru prljati ruke tehničkim detaljima. “Dizajn” i “kod” u istoj rečenici, i eto recepta za katastrofu.

Razjasnimo nekoliko stvari:

  • Dizajner je (pre)često “umbrella term” za veliki broj rola prisutnih u IT tvrtkama. Je li realno očekivati da će u prosječnoj tvrtki svaka od ovih rola biti zastupljena odvojenim radnim mjestom? U velikoj većini slučajeva - nije.
  • Ne postoje “right brained” i “left brained” osobe. Po ovoj davno osporenoj teoriji, osobe sa dominantnom lijevom polutkom mozga su racionalni tipovi, materijal za inženjere i programere, dok su “desnostrane” osobe predodređene za umjetnike i kreativce. Ukratko, to je prepojednostavljeno etiketiziranje. Ovaj se mit često koristi u svrhu racionaliziranja stava da dizajneri ne mogu kvalitetno usvojiti i koristiti čak i relativno jednostavne koncepte HTML-a - pa zašto to uopće i pokušavati? Nama to zvuči kao podcjenjivanje.
  • Kad smo već kod kreativnosti - dizajn i development su podjednako kreativna područja. Dizajneri i developeri dijele slične osobine: kreativnost, strast, motivaciju za stvaranje novih i originalnih rješenja. Ključ je u komunikaciji.
  • Bezbroj članaka na ovu temu nekritički izjednačava dizajn i umjetnost, a koji to umjetnici još i kodiraju? Nudimo nekoliko argumenata na temu različitosti ta dva pojma.
  • Što je uopće “kod” u velikoj većini ovakvih rasprava? HTML i CSS su deklarativni “markup” jezici, ali teško bismo našli developera koji bi stavio znak jednakosti između oblikovanja HTMLa i programiranja. JavaScript je potpuno druga priča. Radi se o donedavno najpodcjenjenijem i najneshvaćenijem programskom jeziku čije su finese nepoznate i mnogim developerima. Tehnički, i jedno i drugo su “kod”, ali razlike u pristupu i namjeni su ogromne. Potpuno je nerealno očekivati da web dizajner dobro vlada JavaScriptom samo zato što je i to često dio client-side stacka.

Naš je stav da web dizajneri trebaju znati “kodirati” u HTMLu i CSSu, i kontinuirano usavršavati to znanje. Znatno je lakše proizvesti “statični” dizajn u Photoshopu, nego reproducirati željeni nivo “pixel perfectiona” u konačnom proizvodu. Bez tog znanja, prije ili kasnije dolazi do nekonzistentnosti između dizajniranog i iskodiranog. Kod korištenja prototypinga kao dizajn specifikacije, ova je potreba još naglašenija - a prototyping je važan:

Prototyping is about asking reality for feedback.

S druge strane, JavaScript, komunikacija sa API-ima, backend, baze, arhitektura, development i slične teme apsolutno izlaze iz okvira dizajnerskog posla. Web dizajner nije i ne treba biti “Jack of all trades”, ali mora biti spreman izaći iz vlastite zone udobnosti kada je to potrebno.

I dalje primamo prijave za posao, a čak i ukoliko vas posao web dizajnera ne zanima, rado bismo čuli vaše komentare na ovu temu.