Digital Design Academy - Neprestana želja za igrom
Design | Mihael Tomic

Digital Design Academy - Neprestana želja za igrom

Tuesday, Jul 18, 2017 • 3 min read
Nakon tri mjeseca i više od četrdeset radnih sati, došli smo do kraja prve Digital Design Academy u organizaciji Mona i Osijek Software Citya.

Nakon tri mjeseca i više od četrdeset radnih sati, došli smo do kraja prve Digital Design Academy u organizaciji Mona i Osijek Software Citya.

Kada smo krajem 2016. godine krenuli u organizaciju i promociju DDA, nismo mogli ni zamisliti brojku koja će nas dočekati prilikom odabira prijavljenih osoba. Za grad koji je poznat po odličnim developerima, iznenadili smo se kada smo vidjeli broj od 170 prijavljenih koji žele postati dizajneri.

Naravno, bilo je tu svega - od portfolia koji su vodili na LinkedIn profile, Facebook profile itd., do prijava osoba koje imaju profesionalnog iskustva u području dizajna.

Nakon zatvaranja prijava članovi komisije odabrali su 26 osoba s kojima smo se družili sljedeća tri mjeseca svake subote na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Od osnova dizajna, preko tipografije do korisničkih sučelja

U želji da pokrijemo što više područja dizajna, odlučili smo primijeniti koncept predavanja nakon kojih predavač održi radionicu o temi koju je predavao, što se uz zadatke pokazalo jednim od ključnih dijelova akademije. Znanje koje su polaznici stekli kroz predavanje mogli su odmah iskoristiti u praktičnom dijelu.

Svečano otvorenje DDA

Budući da se nismo htjeli usredotočiti samo na jedno područje dizajna, predavanja smo organizirali na način u kojem su polaznici redom učili - Povijest i osnove dizajna (Marin Balaić, Mit), Komunikacija s klijentima (Danilo Novaković, DaDFED), Grid sustav (Andrej Mlinarević, Prototyp), Važnost tipografije (Marko Jovanovac, Marivo), Sustavi, simboli i UI ikone (Ivan Bašić, Mono), Ilustracija u dizajnu (Davor Rukovanjski, Pink), Proces i metodologija dizajna (Leo Viković, Studio 33), Priručnik grafičkih standarda (Antonio Karača), Responzivni web dizajn (Pavle Vlainić, Mono), Dizajn korisničkog sučelja (Andrej Mlinarević, Prototyp) i Kreiranje interaktivnog iskustva (Mario Šestak i Hrvoje Dominko, Degordian).

Redoslijed predavanja omogućio je da se opća pravila iz dizajna, poput grida, tipografije itd., primjene i u svijetu digitalnog dizajna kroz teme kreiranje korisničkog sučelja i responzivni dizajn.

Online streaming svih predavanja

Kako bismo svim zainteresiranim osobama pružili priliku da čuju vrhunske predavače organiziran je prijenos uživo putem YouTubea. Naravno, prijenos je pomogao i polaznicima koji ponekad nisu mogli sudjelovati na akademiji. Bilo je praćenja akademije iz Londona, Zagreba, Amsterdama i sl.

Iako smo odlučili ići s prijenosom uživo, prenosili smo samo predavanje. Radionički dio nismo prenosili jer je teško prenijeti energiju interakcije između publike i predavača.

Iza nas je ostalo jedanaest predavanja koja su i dalje na našem YouTube kanalu i mogu se pogledati u bilo kojem trenutku.


Podrška predavača kroz mentoriranje

Svakom polazniku željeli smo što pružiti što više izvora znanja, tako da smo odlučili napraviti DDA Slack team i privatnu Facebook grupu gdje su polaznici i predavači mogli razmjenjivati materijale, poveznice i zanimljivosti iz svijeta dizajna. Kroz grupu se također pojavila naznaka suradnje polaznika na raznim projektima izvan DDA, što je i jedan od ciljeva koji smo zadali prilikom definiranja akademije.

Osim uloge edukatora, predavači su također imali i ulogu mentora. Pojedinci koji su zatražili pomoć oko projekata i zadaća kroz tri mjeseca dobili su razne inpute od strane predavača koji su prezentirali to područje na akademiji.

Završni radovi - fuzija svih predavanja

Što pripremiti za završni zadatak polaznicima koji su čuli toliko različitih tema o dizajnu? - bilo je pitanje koje je prolazilo kroz glavu svima na radnom sastanku o završnom radu. Nakon nekoliko odbačenih ideja, rješenje je bilo tema koja obuhvaća sve teme koje su polaznici slušali - Vizualni identitet i prijelom časopisa i dizajn responzivnog korisničkog sučelja i korisničkog iskustva za preglednik.

Kroz ovaj zadatak mogli smo vidjeti kako su polaznici iskoristili znanje mrežnog sustava, tipografske skale, ilustracije, responzivnog grida, tipografije i mnogih drugih pravila dizajna.

Razgovor o završnim radovima

Kako bismo polaznicima osigurali potreban osvrt na radove, organizirali smo dvodnevnu recenziju završnih radova u prostorijama Coworkinga u Osijeku. Svoje su radove polaznici prezentirali, a recenzenti su uputili pohvale i kritike, što je nerijetko završavalo razgovorom s ostatkom polaznika. Radove polaznika recenzirali su Marko Jovanovac, Ivan Bašić, Igor Penović, Mihael Tomić, Andrej Mlinarević, Marin Balaić i Igor Plac.

Partneri i prijatelji

Akademija je uspjela ispuniti svoj cilj, ali na putu do tog cilja često su ruku podrške pružili naši partneri i prijatelji - Prototyp, Marivo, DaDFED, Mit, Smashing Magazine, Studio 33, Ekonomski fakultet u Osijeku i Ivan Jurlina iz OSC-a.

Budućnost Digital Design Academy projekta

Nakon provedbe prve akademije uviđamo da je Osijeku prijeko potrebna dizajnerska zajednica. Vjerujemo da smo ovom inicijativom posadili sjeme iz kojeg će izrasti mlada, jaka zajednica koja će u Slavoniju donijeti dašak svježine i želje za promišljanjem o dizajnu, stvaranju novih dizajnera, povećanju zaposlenih.

Završit ćemo kako smo i počeli prvu DDA, riječima velikog talijanskog dizajnera Massima Vignellija:

Život dizajnera život je pun borbe (ili posvećen borbi), baš kao što se liječnik bori protiv bolesti. Ako se nas pita, vizualna bolest nalazi se posvuda, a mi je nekako nastojimo izliječiti dizajnom.

Vidimo se sljedeće godine!