Od praktikanta do zaposlenika - Martina Damjanović
Obrazovanje | Ivona Cipar

Od praktikanta do zaposlenika - Martina Damjanović

Tuesday, Jan 31, 2023 • 5 min read
Na putu od sudionika studentske developerske prakse do novog Mono zaposlenika, Martina nam prepričava svoja iskustva i doživljaje.

Kako bismo ispratili početak nove studentske developerske prakse, druge za akademsku godinu 2022./2023., motivirali naše trenutne polaznike, ali i potencijalne buduće, dajemo odgovor na jedno vrlo jednostavno pitanje: Zašto praksa u Monu?

Iako fakulteti stvaraju pozadinu za početak profesionalne karijere, mnogim je studentima teško napraviti onaj prvi korak izvan stručnoga obrazovanja. Svi znamo da tvrtke nerijetko traže iskusne zaposlenike te je uvijek zahtjevnije pronaći relevantno iskustvo i znanje u struci iz pozicije juniora. Ako se pronalaziš u ovome, možda će ti baš ono što pročitaš u ovome tekstu pomoći da napraviš korak dalje.

U Monu vjerujemo u stvaranje. To stvaranje započinje još za vrijeme studija. Zašto čekati da dobijete ready-made developere, kada možete stvoriti i oblikovati nove, a usput i doprinijeti zajednici?

U jesen prethodne godine održana je prva studentska developerska praksa za akademsku godinu 2022./2023. Na njoj je, kao i na dosadašnjim praksama, odabranim studentima omogućena intenzivna petotjedna priprema za developerski svijet.

Među šest polaznika jesenske prakse bila je i Martina Damjanović (23), studentica druge godine diplomskog studija računarstva na FERIT-u.

Nakon uspješno odrađene prakse, Martina je kao studentica ostala raditi u Monu. Njezin put tek započinje, a iskustva i dojmovi su joj svježi pa koga bolje pitati o praksi u Monu nego nju?

Martina Damjanović, od prakse do posla

Martina, čestitke na uspješno izvršenoj praksi! Posebice čestitamo što si bila među najboljima i dobila priliku ostati u Monu! Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?

Ja sam Martina i dolazim iz Osijeka, trenutno studiram na FERIT-u. Nisam od onih koja je oduvijek znala da želi ovo raditi, imala sam svakakvih ideja za studij prije konačne odluke. Mogu samo reći da su me oduvijek više privlačili znanstveni predmeti negoli one koje treba štrebati.

Kako si se onda odlučila upisati bas FERIT? Kako si se kasnije odlučila za smjer diplomskog studija? Što te privuklo u tome da jednoga dana radiš kao developer?

Pri upoznavanju s rekurzijama u srednjoj školi, koje nisam baš shvaćala na prvu, i kada sam morala sjesti i rješavati zadatke dok ne shvatim kako to sve funkcionira, shvatila sam da mi se sviđa sam proces rješavanja problema. Tako sam i odlučila da bi to moglo biti moje buduće zanimanje.

Nakon što sam odlučila upisati računarstvo, bilo je pitanje hoće li to biti na FERIT-u ili na Odjelu za matematiku. Budući da nisam baš toliki fan matematike, odlučila sam radije pregurati nekoliko kolegija vezanih uz elektrotehniku. Na fakultetu su nam malo približili samo značenje i područje koje obuhvaćaju smjerovi na diplomskom studiju. S obzirom na to da je razlika u nekolicini kolegija, odlučila sam se za programsko inženjerstvo jer zahvaća izradu web i mobilnih aplikacija.

Je li praksa obavezan dio tvojega studija ili si je odabrala dobrovoljno? Zašto si odabrala baš Mono za svoju studentsku praksu?

Praksa u sklopu studija na 2. godini diplomskog studija mi je obavezna, ali sam odradila i dobrovoljnu praksu sam na 3. godini preddiplomskog studija. Osim što je Mono tvrtka na zaista dobrom glasu, za praksu sam dobila i preporuku.

Smatraš li da se u tijeku programa prakse može naučiti dovoljno toga? Jesi li naučila nešto novo, koristila alate ili jezike koje prethodno nisi imala priliku koristiti?

Može se podosta toga naučiti s obzirom na to da na fakultetu nismo radili web development na nivou na kojem se on radi u tvrtkama.

Stoga, naučila sam dosta toga novog iako sam već imala razumijevanja o tome kako neke stvari funkcioniraju jer sam, kao što sam spomenula, jednu praksu već odradila prije ove. Što se tiče jezika i alata, C# sam naučila na fakultetu kao i korištenje programa Microsoft Visual Studio, ali ne i onaj dio vezan za web development. Od novih alata, upoznala sam se s alatom SourceTree, GUI-jem za GitHub, koji olakšava rad s GitHub-om.

Postoje li neke vještine koje si stekla u tijeku prakse, a koje bi izdvojila kao posebno važne za tebe?

Definitivno mi je vještina programiranja i rješavanja bugova “ojačala”

Kako bi opisala mentorstvo i vodstvo koje si imala tijekom prakse?

Mentorstvo je bilo odlično! Budući da je programiranje većinski samoučenjačko, mentorica Jelena nam je dala dobre smjernice kako bi naučili stvari koje su nam bile potrebne za riješiti projektni zadatak.

Martina Damjanović, od prakse do posla

Kako bi usporedila svoja znanja koja si stekla u tijeku studiranja s onim što si stekla tijekom pet tjedana studentske prakse? Jesi li prije početka rada imala dojam o tome kako stvarno izgleda radni dan developera?

Odmah mogu reći da se u pet tjedana može steći puno više praktičnog znanja nego za nekoliko godina studija. Ta činjenica nije začuđujuća zato što fakulteti obrađuju široka teoretska znanja kao temelj za daljnji napredak. Vježbe nikada dosta, i ono što mi je nedostajalo na fakultetu pronašla sam na praksi.

S obzirom na to da fakultet nije fokusiran samo na praksu, ni najmanjim dijelom nisam mogla dobiti dojam o tome kako izgleda radni dan developera. Međutim, vezano uz praktični rad mogu pričati samo za fakultet koji ja pohađam, ali i oni su napravili reformu kolegija prije nekoliko godina. Mene ta reforma nije zahvatila, ali, po onome što sam vidjela, napredak je značajan!

Koji dio prakse ti se posebno svidio? Što bi istaknula kao najbolje?

Jako mi se svidjelo što se praksa odrađuje u timu. Ipak, sad kada donekle znam kako stvarno izgleda radni dan developera, taj rad uključuje TIM.

Jesi li očekivala da ćeš nakon prakse ostati raditi u Monu? Kako sada uspijevaš uskladiti studentske obaveze s radom?

Iskreno, nisam očekivala jer sam smatrala da ima onih koji su bolji od mene te prvotno da ima onih koji su apsolventi ili ponavljači te time oni mogu raditi full-time što je, naravno, poželjnije. Svejedno, bila sam znatiželjna i imala volju što više naučiti i shvatiti i izgleda da je moja zainteresiranost privukla pažnju :)

Zasad uspijevam uskladiti fakultet i posao, ali s obzirom na to da na završnoj godini nije tolika opterećenost kao, na primjer, na prve dvije godine, nije ni toliko zahtjevno.

Martina Damjanović, od prakse do posla

Kako izgleda tvoj prvi mjesec rada i kako je prošao onboarding u firmi?

Odmah sam smještena na projekt koji je live te sam i odmah prvi dan dobila task. Prvih par dana je bilo zastrašujuće jer nisam ni znala kako pronaći file u kojem trebam pisati kod. Polako su me uvodili u projekt i samu business logiku koja također zna biti podosta komplicirana i treba vremena da ju se “pohvata”. Frontend radim u nečemu s čim se nikada nisam susrela, ali s obzirom na to da to nije novi projekt, da se pronaći sličnih primjera koje prilagodim za ono što meni treba.

Ako bih i zapela, što se dogodi svaki dan barem par puta i što je očekivano, uvijek je netko tu iz tima tko će mi pomoći. Svom timu se mogu zahvaliti i na previše strpljenja koje imaju!

Postoji li nešto što bi poručila svojim kolegama sada nakon što si odradila praksu u Monu? Bi li im preporučila da se i sami okušaju te prijave?

Svakako preporučujem svakome tko želi naučiti više o web developmentu da se prijavi, pogotovo ako im se sviđa programski jezik C#. Jedino bih upozorila sve koji budu razmišljali o prijavi da bi im bilo lakše odrađivati praksu u terminu kada imaju jako malo ili nimalo obveza na fakultetu jer se praksa radi 8 sati svaki dan.

Također, možda baš budete imali sreće i dobijete super tim, ali i društvo s kojim ćete raditi praksu kao što sam ja 🙂

I za kraj, kojom bi riječju opisala praksu u Monu?

ISKUSTVO


Želiš li i ti steći to tako vrijedno iskustvo iz pravog svijeta developera? Prijavi se za sljedeći ciklus u Monu!

Ako i dalje nisi siguran želiš li se prijaviti, prati naše objave i čitaj o iskustvima drugih Mono developera koji su išli sličnim putem kao i Martina. Sigurni smo da će te barem jedan od njih osvojiti!