MATHOS Web Development Bootcamp - ili kako započeti svoju IT karijeru
Obrazovanje | Ivona Cipar

MATHOS Web Development Bootcamp - ili kako započeti svoju IT karijeru

Saturday, Apr 22, 2023 • 4 min read
Drugu godinu zaredom Mono organizira intenzivan program obuke u web developmentu, a Marin i Vilim prisjećaju se svojega puta do nove karijere.

Dok je projekata sve više, radnika u IT-ju već duže vrijeme nedostaje. S druge strane, postoji mnoštvo onih koji se i sami žele okušati u tome kako je to biti dio IT svijeta - ali svaki je početak težak.

Upravo smo zato, u suradnji s Odjelom za matematiku osječkog PMF-a, a danas već i Fakultetom primijenjene matematike i informatike, pokrenuli Web Development Bootcamp.

MATHOS Web Development Bootcamp prvi se put održao 2022. godine, a, kako je bio popraćen izvrsnim konačnim rezultatima - od 20 polaznika, zaposleno je 6 novih kolega u Monu - tako smo ga odlučili ponoviti i ove godine.

Bootcamp se održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije koja financira ovaj program te time polaznicima omogućava potpuno besplatno sudjelovanje, a vode ga profesori Odsjeka za matematiku i stručnjaci iz Mona, koji izvrsno prenose ne samo teorijska znanja, već i znanja iz prakse - čime se postavljaju izvrsni i čvrsti temelji za početak karijere polaznika.

Prva generacija Mathos Web Development Bootcampa Prva generacija Mathos Web Development Bootcampa

O novoj karijeri iz prve ruke

A kako to uistinu izgleda u praksi?

Najbolje nam mogu reći sami polaznici. Marin Petković (25) i Vilim Capić (22) već godinu dana u Monu rade kao Fullstack Developeri. Za početak edukacije, pozadina nije bitna. Bitno je imati nešto predznanja, ali, prije svega, dobre volje, želje, motivacije i dobrih radnih navika - a iz njihova se pristupa poslu vidi da oni sve to uistinu imaju. Nakon uspješno odrađenog Bootcampa, započeli su rad na pravim projektima i sada jasno pozivaju i ostale da se ohrabre i pridruže im se.

Razgovor između Vilima i Marina pogledajte ispod.

Od prijave do posla u samo 6 tjedana.

Iako Marin priznaje da se potajno nadao zaposlenju, i on i Vilim u Bootcampu su prije svega vidjeli priliku da prošire svoja znanja. Pa ipak, za obojicu je ova obuka značila i zaposlenje.

Marin Petković Marin Petković — polaznik prve generacije

Najbolje mi je bilo to što sam mogao učiti direktno od stručnjaka, od ljudi koji imaju i znanja i iskustva, ali i ambicije i volje podučavati druge. Mislim da je značajno bilo to što nismo samo slušali teoriju. Teorija je zapravo samo pokrila osnovne stvari za početak praktičnog rada, a kroz samu smo praksu mogli uistinu puno toga naučiti”, navodi Marin.

Za sudjelovati u Bootcampu, kako je spomenuto, potrebno je imati osnovna znanja. Većina dosadašnjih polaznika, kao i Marin i Vilim, ta je znanja stekla samostalnim učenjem, ali, kako oni ističu, mentorstvo, iskustvo, podrška, ali i usmjereno učenje određenih tehnologija i praksi, ono su što im je pomoglo da u svojoj IT karijeri naprave taj veliki korak dalje.

Praćenje online tečajeva nije dovoljno. Potrebno je rješavati probleme i provoditi vlastite ideje u djelo.

Kreativan pristup, samostalno stvaranje i učenje putem rješavanja problema ono su što početnici najčešće ne dobiju gledajući razne online tečajeve.” S Marinom se u ovome slaže i Vilim. O svojemu znanju prije Bootcampa govori sljedeće: “Znao sam osnove SQL-a i C#-a, no to je sve bilo nekako neposloženo. Nisam znao napraviti nešto konkretno. Samo gledanje online tutorijala beskorisno je dok sam ne dobiješ neku ideju i pokušaš je provesti u djelo.

Mathos Bootcamp tim Predstavljanje završnog projekta

Komunikacija kao jedan od prioriteta

Marin i Vilim, uz još dva polaznika, tijekom Bootcampa su zajedno radili na projektu. Osim tehničkog i teorijskog znanja, tom su se prilikom naučili kako surađivati s kolegama developerima, kako raditi na istom dijelu koda, kao i kako koristiti Git: “Bilo je stvarno zanimljivo, ali i korisno raditi u timu - bitno je znati komunicirati s ljudima, pitati za pomoć, koordinirati dijelove posla i raspodijeliti posao.

Projekt se razvija u timu - ne radi se samostalno.

Marin nastavlja kako je “generalni dojam da programeri cijeli dan samo šute i rade, ali se zapravo mora jako puno komunicirati na projektu - što s testerima, project managerima, dizajnerima - kako bi svi znali što se u svakom trenu događa. Nitko ne radi projekt sam.

Red, rad, disciplina. Ipak je to bootcamp.

Bootcamp je iznimno koristan, ali, kako ističu obojica, raditi se mora. Uz svakodnevni šestosatni tečaj uživo, navode da je potrebno raditi barem još nekoliko sati samostalno od kuće - gotovo bez iznimke.

Ali, ako te to zanima, onda ti i taj rad lako dođe”, govoti Marin koji danas uživa u svojem poslu i mogao bi kodirati “po cijele dane”.

Iako je mentorica prisutna svaki dan tijekom trajanja tečaja, cilj je stvoriti ispravne radne navike i potaknuti sve polaznike da sami dolaze do rješenja, da iznose i provode svoje ideje te se tako što bolje pripreme za posao koji će jednog dana raditi.

Predstavljanje završnog projekta Mathos Bootcamp tim

Priprema za stvarne projekte

Iako je teško u potpunosti se pripremiti za rad na stvarnim klijentskim projektima, koji su ipak puno opsežniji i kompleksniji nego ono što se na šestotjednom tečaju može pokriti, Marin i Vilim osjećali su se spremno za rad nakon odrađenoga tečaja.

Bootcampom se nauči maksimalno koliko se može u šest tjedana.

Početak rada u svakoj novoj tvrtci, a posebice u potpuno novoj karijeri je zahtjevan, ali navode kako su, počevši rad na projektima, uspješno primjenjivali ono o čemu su slušali i učili tijekom tečaja - bilo u teoriji, ili radeći manje zadatke u praksi.

Na Bootcampu svi imaju priliki naučiti o dinamičnosti rada na projektu i onome što te kasnije čeka na poslu. To je zaprvao umanjeni prikaz onoga što vas čeka kada krenete raditi.

Kako motivirati nove kandidate da se prijave?

Prilika za naučiti, besplatno je, stručnjaci ti pomažu…”, vrlo jednostavno objašnjava Vilim,

Zašto se ne biste prijavili?