Mathos Bootcamp iskustva  - Sebastian Tkalčić
Obrazovanje | Mihael Tomić

Mathos Bootcamp iskustva - Sebastian Tkalčić

Wednesday, May 15, 2024 • 3 min read
Treću godinu zaredom Mono organizira intenzivan program obuke u web developmentu, pročitajte Sebastianovo iskustvo do nove karijere.

Koja je bila tvoja motivacija za prijavu na jednu ovakvu edukaciju obzirom da ne dolaziš iz IT struke?

Kao netko tko ne dolazi iz IT struke, najviše me privukao praktičan rad pod nadzorom stručnjaka iz struke, kao i uvid u svakodnevni rad developera u IT sektoru. Po završetku prethodnih edukacija koje su se primarno fokusirale na teorijsko znanje uz malo praktične primjene, Bootcamp se pojavio kao logičan sljedeći korak. Naravno, i mogućnost zaposlenja bila je veliki plus.

Smatraš li da je potrebno imati velika predznanja za pohađanje Bootcampa?

S obzirom na to da se u životu nisam susreo s tehnologijama koje su se koristile na Bootcampu, mogu sa sigurnošću reći da veliko predznanje nije potrebno. Ono uvelike olakšava pohađanje Bootcampa, ali nije presudno. Znanje koje se tražilo na inicijalnom razgovoru bilo je dovoljno za početak.

Kako bi u jednoj rečenici nekome opisao Bootcamp?

Obavezno iskustvo za svakoga tko razmišlja o karijeri u web developmentu, bilo da dolazi iz IT struke ili ne, a pogotovo ako ne dolazi.

Sebastijan Tkalčić Sebastijan Tkalčić

Što ti je predstavljalo najveći izazov tijekom edukacije? Što ti predstavlja najveći izazov danas u poslu?

Odvojiti dovoljno vremena za Bootcamp. Tempo je bio intenzivan i često mi je trebalo dodatno vrijeme za razumijevanje nekih teoretskih dijelova ili za rješavanje problema na koje sam nailazio. Sam po sebi, to nije bio problem, ali pohađati Bootcamp uz posao na puno radno vrijeme bilo je zahtjevno.

Najveći izazov trenutno je uhvatiti korak s kolegama koji dolaze iz IT struke. Izostanak formalnog obrazovanja se osjeti, a pronaći vrijeme i energiju za nadoknaditi isto predstavlja poseban izazov.

Sebastijan Tkalčić Sebastijan Tkalčić

Nabroji 3 pozitivne i 3 negativne stvari tijekom edukacije.

Pozitivne stvari:

  • Iskustvo rada u timu i zajedničko osmišljavanje i kreiranje aplikacije.
  • Primjena teorijskog znanja u realnim situacijama.
  • Pregršt praktičnog rada koji je od nas tražio primjenu svega što smo u tom periodu naučili.

Negativne stvari:

  • Trenutno mi ništa ne pada na pamet. Ne kažem da ih nije bilo, samo ih se ne mogu sjetiti.

Kako si se nosio s nedostatkom iskustva u web developmentu tijekom edukacije? Na koji način si usvajao nova znanja?

Nedostatak iskustva nije problem ako imaš želju za učenjem. Pokušavao bih pronaći odgovore sam, a ako to ne uspije, mentorica Jelena je uvijek bila na raspolaganju za pitanja. Ako ni ona ne bi znala odgovor, tu je bio cijeli Mono kolektiv od kojeg bih saznao odgovor. Neke stvari bih shvatio brže, za neke mi je trebalo malo duže, ali poanta je da, dok god si znatiželjan i zainteresiran, odgovori će doći.

Sebastijan Tkalčić Sebastijan Tkalčić

Kako bi definirao omjer praktičnog i teorijskog znanja tijekom Bootcampa?

Teorijskog znanja nije bilo previše ni premalo. Dovoljno za razumijevanje materije te da se može odmah početi primjenjivati u praksi, na što se koristila većina vremena, što je po meni vrlo dobar omjer.

Koja su ti stečena znanja najviše poslužila u konkretnom radu?

Ne mogu se sjetiti niti jedne stvari koju sam naučio na Bootcampu, a da je nisam primijenio ili da mi nije koristila u dosadašnjem radu.

Koje si ključne promjene primijetio na sebi, kako osobno tako i profesionalno, tijekom edukacije i sada kada si započeo svoju karijeru u web developmentu?

Odgovor na ovo pitanje zahtijeva nivo introspekcije koji ne posjedujem, barem još 30 godina :).

Sebastijan Tkalčić Sebastijan Tkalčić

Je li ovaj posao onakav kakvim si ga zamišljao?

Ne mogu reći da sam previše razbijao glavu o tome što očekivati od ovog posla. Ono što jesam priželjkivao je da pruža konstantne izazove i ostavlja dovoljno prostora za kreativnost, što se i obistinilo.

Koje bi savjete podijelio drugima koji razmišljaju o promjeni karijere te prelasku u IT ili upisu edukacije kao što je Bootcamp na temelju vlastitog iskustva?

Pripremite se za doživotne izazove, učenje i pomicanje vlastitih granica. Ako maštate o poslu koji ćete zaboraviti nakon što odradite svojih 8 sati, možda biste trebali razmisliti o nekoj drugoj opciji.