Radionica kaligrafije i letteringa u Novom Sadu
Design | Mihael Tomić

Radionica kaligrafije i letteringa u Novom Sadu

Friday, Jun 17, 2016 • 2 min read
Što je kaligrafija, a što lettering? Odgovor nam je dao Alexander Shimanov, grafički dizajner, kaligraf i graffiti umjetnik iz Rusije na trosatnoj radionici u Novom Sadu.

Već smo posjetili nekoliko odličnih Dafed meetupa, tako da nismo sumnjali u kvalitetu ove radionice. “Dafed” je organizacija posvećena umrežavanju i organiziranju edukativnih sadržaja za IT zajednicu.

Predavač Alexander Shimanov je grafički dizajner, kaligraf i graffiti umjetnik s preko 17 godina radnog iskustva u brojnim agencijama širom svijeta. Letteringom i kaligrafijom profesionalno se bavi posljednje tri godine.

Alexander Shimanov

Na trosatnoj radionici naučili smo više o povijesti pisma i kaligrafije, razlikama između kaligrafije i letteringa, te smo u praktičnom dijelu radili na osnovama pisanja kaligrafije.

Uzorci i pravila

Tendencija je da se pismo pojednostavljuje kroz stoljeća kako bi ga bilo jednostavnije pisati i čitati. Tako su se znakovi i slova vremenom skraćivali i mijenjali, od starih Rimljana i Grka do latiničnog i ćiriličnog pisma. S obzirom da smo bili u Srbiji na radionici, naglasak je bio na ćirilici i njezinoj primjeni u dizajnu, a latinskom dijelu se također posvetio dio predavanja.

Bilo je doista zanimljivo čuti probleme s kojima se susreću dizajneri prilikom dizajniranja logotipa ili letteringa na ćirilici, te kako se nose sa spajanjem znakova u riječi koji izgledaju slično, npr. šišmiš:

Šišmiš na ćirilici Izvor: reddit.com

Saznali smo da postoje određena pravila pri pisanju. Tanka linija uvijek kreće od dna prema vrhu, a debela obrnuto. Potrebno je poštivati mrežu (grid), liniju teksta (baseline) i usvajati uzorke.

Kaligrafija vs. lettering

Jednostavno objašnjenje razlike jest da se kaligrafija piše u jednom potezu, dok je lettering kombinacija tipografije i kaligrafije, zlatna sredina gdje se može postići balans između dekorativnosti kaligrafije i čistoće tipografije. Lettering je, takoreći, slobodniji stil u kojem se može izraziti kreativnije i mjesto gdje možemo “kršiti” pravila.

Ekipa s radionice

Praznih brusheva i uprljanih ruku, ali sretni naučenim

Nakon sat i pol praktičnog dijela, zaključili smo kako je pisanje kaligrafije vrlo tehnički zahtjevno - odnos ruke i pera, položaj nad površinom, odabir alata, ritam, odabir linije teksta i sl. Ali, ne očajavajte! Ima nade i za nas. Alexander kaže kako osoba za mjesec dana intenzivnog rada, uz kvalitetno mentorstvo, može postići dobre rezultate u pisanju kaligrafije i crtanju letteringa.

Praktični dio Izvor: Dafed facebook

Novi Sade, do sljedeći puta!

Nakon završetka radionice, puni dojmova, prošetali smo po gradu s ekipom iz Dafeda i raspravljali o Osijek Software Cityu i što on znači za IT u Osijeku i okolicu, a također “pokupili” i neke zanimljivosti o Dafed meetupima i njihovom načinu organizacije, problemima s kojima se nose i dosadašnjim uspjesima.