Design Talks 4: Hero Edition
Design | Mihael Tomić

Design Talks 4: Hero Edition

Wednesday, Nov 16, 2016 • 2 min read
Četvrto izdanje Design Talksa donijelo je nešto drugačiji koncept od prijašnjih. Ovaj put poslušali smo nekoliko predavanja, za razliku od prošlih na kojima se obrađivala samo jedna tema.

Četvrto izdanje Design Talksa donijelo je nešto drugačiji koncept od prijašnjih. Ovaj put poslušali smo nekoliko predavanja, za razliku od prošlih na kojima se obrađivala samo jedna tema.

U novoj zgradi Građevinskog fakulteta u Osijeku imali smo priliku čuti iskustva čak osam predavača iz struke. Na “meniju” se našlo predavanja u rasponu od UXa, preko dizajn procesa do radionice gdje su se sudionici mogli okušati u tehnici sitotiska.


Empty state u procesu dizajna korisničkog iskustva

Mihael Tomić iz Mona održao je predavanje i radionicu na temu empty state-ova. Prvi dio se sastojao od prezentacije i upoznavanja s tematikom, dok je u drugom, praktičnom dijelu svatko od sudionika mogao dizajnirati svoje viđenje empty state-a na praznim wireframovima.

Sudionici su imali četiri teme za odabir, a došli su do vrlo zanimljivih rješenja.


Idealan proces UI dizajna

Katarina Dijaković i Marko Briševac iz Inchooa su nas proveli kroz traženje idealnog procesa u dizajniranju korisničkog sučelja. Pokazali su alate koje koriste, kao i strukturiranje po Atomic dizajn metodologiji.

Nakon prezentacije je usljedila rasprava o idealnom alatu koji najbolje kombinira grafičke alate i browser.


Concept_One - digitalno iskustvo električnog super automobila

Damir Antolović iz Rimac Automobila nas je proveo kroz brainstorming i dizajn sučelja u poznatom Concept_One automobilu. Saznali smo s kojim izazovima su suočeni prilikom dizajniranja UI-a i UX-a, iz kojeg razloga je odabrana trenutna color schema sučelja i kako promijeniti i primjeniti digitalno iskustvo u svijet (do sada) jednoličnih automobilskih kokpita.

Dotakle su se i teme poput autopilota, machine learninga, AI-a, te problema lokalizacije sučelja.


Proces za peticu!

Nakon kratke pauze, Domagoj Kapulica i Marin Begović iz Five-a su zaokružili priču koju su započeli Katarina i Marko.

Održali su vrlo zanimljivo predavanje o kompletnom dizajn procesu unutar Five-a. Bitno je napomenuti da su u svoj proces uveli tjedne dizajn sprintove: definiranje problema, nabacivanje ideja, prototipiranje i testiranje.

Jedna od zanimljivijih stvari je praksa odlaska člana tima kako bi direktno radio na na proizvodu s klijentom.


Can’t rememeber that!

Emanuel Miličević iz Infinuma predstavio nam je vrste pamćenja i procesa, te napravio demonstraciju muscle memoryja.

Povezao je korisničko sučelje s uobičajenim korisničkim patternima i procesom pamćenja i tako kreirao vrlo zanimljivo predavanje iz kojeg se moglo dosta naučiti o obrascima korištenja sučelja.


Mala bara puna krokodila

Za kraj nam je Boris Matešić iz dizajn studija MIT pokazao što je tehnika sitotiska. Ova tehnika je “odgovorna” za pregršt krasno otiskanih motiva na raznim materijalima. Miris boje i otiskani poklon koji su sudionici sami izradili priveli su ovaj Design Talks kraju.


Raznolikost u struci

Design Talks se pokazao kao odličan događaj koji prikazuje raznolikost procesa, razmišljanja i kreativnosti u dizajnu. Više od svega, ovaj događaj predstavlja druženje kolega, te jačanje i povezivanje zajednice.

Hvala Design Talks ekipi na organizaciji i znajte da s nestrpljenjem očekujemo sljedeći Design Talks!