Četvrta Zlatna kuna za Mono!
Business | Mihael Tomić

Četvrta Zlatna kuna za Mono!

Tuesday, Jun 19, 2018 • 4 min read
Četvrta "Zlatna kuna" priznanje je koje potvrđuje da je iza nas još jedna odlična poslovna godina.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Osijek, Monu je dodijeljena plaketa Zlatna kuna za najuspješniju malu tvrtku u 2017. godini.

Kontinuirani rast i dobri financijski pokazatelji put su do dobrih rezultata. Mono slavi svoju četvrtu Zlatu kunu u proteklih šest godina i nastavlja još jačim tempom s novim idejama i vlastitim proizvodima.

Ove godine smo u konkurenciji od trideset nominiranih tvrtki izborili prvo mjesto među malim tvrtkama po više od dvadeset kriterija, a neki od njih su:

  • izvoz u inozemstvo,
  • povećanje ukupnih prihoda,
  • likvidnost,
  • broj zaposlenih, te
  • povećanje kapitala.

Mono je u 2017. godini ostvario cca. 21 milijun kuna prihoda što je 23% više u odnosu na 2016. godinu.

Predsjednik Gospodarskog vijeća ŽK Osijek Zoran Kovačević napomenuo je da bi se tvrtke trebale što više okrenuti izvozu vlastitih usluga i proizvoda.

Žarko Gajić prima Zlatnu kunu 2018 Žarko Gajić (desno), član uprave Mona prima Zlatnu kunu

Izvoz je stavka na kojoj Mono kontinuirano radi od prvog dana, tako da je danas udio izvoza naših usluga u inozemstvo i više od 90%.

Kroz izvoz smo doživjeli rast od 24% u odnosu na 2016. godinu, s udjelom od 92% izvoza u ukupnom prihodu. Time smo postavili dobre temelje za 2018. godinu u kojoj ćemo, vjerujemo, nastaviti rast po pitanju obje stavke. — Žarko Gajić, član uprave

Kovačević također ističe kako bi “druge tvrtke od ovih trebale usvojiti ono po čemu se najviše ističu, a to je ljudski faktor. Riječ je o tvrtkama koje su prepoznale nedostatak ljudskog faktora i otišle korak naprijed, a neki od koraka su podizanje plaća i nagrađivanja najboljih radnika.“

Važnost ulaganja u vlastite proizvode

Zlatne kune

Nagrade i priznanja su dobri pokazatelji, ali nisu najvažniji; ono što nam daje želju za daljnjim razvijanjem su naši proizvodi.

Proteklih godina stvarali smo Baasicsoftware-as-a-service alat koji se aktivno koristi na većini klijentskih i internih projekata.

Želja za novim proizvodima prošle nam je godine otvorila vrata za Clokke — alat za evidenciju radnog vremena u koji smo do sada uložili značajna sredstva i koji ćemo uskoro predstaviti na svjetskom tržištu.

Naš softverski paket proizvoda za farmaceutsku industriju, eCTD Office, već se 10 godina koristi diljem svijeta u najpoznatijim tvrtkama kao što su Pfizer, Sanofi, Menarini, Baxter i slični.

Ove se godine značajnije posvećujemo suradnji sa znanošću kroz nekoliko projekata na polju strojnog učenja.

Mono je u nove (vlastite) proizvode uložio više milijuna kuna.

Važnost vlastitih proizvoda jest to što kroz njih imamo priliku prezentirati svoje znanje i rješenja koja su na svjetskoj razini.

Ljudi su pokretačka snaga Mona

Žarko Gajić prima Zlatnu kunu 2018 Žarko Gajić, član uprave Mona s ostalim dobitnicima, Kanaan d.o.o i DS Smith

Sve brojke i sve usluge su, naravno, nemoguće bez naših zaposlenika. Uz viziju i odluke u pravim trenucima od strane uprave, zaposlenici su ti koji su najzaslužniji za izvrsne poslovne rezultate već dugi niz godina.

Tako je broj zaposlenih u 2016. godini bio 34, dok smo 2017. godinu završili s 42 zaposlena. Ove godine se rast broja zaposlenih nastavlja i prešli smo magični broj od 50 ljudi.

Zaposlenici se velik dio vremena posvećuju razvoju lokalne IT zajednice kroz udrugu Osijek Software City kojoj je cilj pretvoriti Osijek u regionalno IT sjedište. Radionice, predavanja, organiziranje akademije, konferencija i sajmova samo su neke od aktivnosti u kojima sudjelujemo kroz cijelu godinu.

Nedostatak infrastrukture usporava rast

Mono je 2015. godine s ostalim članicama Osijek Software City-a započeo inicijativu za izgradnju tehnološkog parka u kojem bi IT tvrtke mogle dobiti prostor za potrebnu infrastrukturu.

Tri godine kasnije, još uvijek se nalazimo u pat poziciji gdje i dalje čekamo da Grad Osijek sa partnerima riješi pitanje zemljišta koje bismo otkupili i započeti gradnju novog poslovnog objekta. Svi su relavantni čimbenici, od Vlade RH do lokalne vlasti dali punu potporu ovom projektu - no rezultata i dalje nema. U međuvremenu su zbog takve inertnosti propuštene prilike za iskorištavanje milijuna kuna kroz povlačenje sredstava iz EU fondova i kroz Zakon o poticanju ulaganja, a koje smo mogli pretvoriti u nova radna mjesta i nove proizvode.

Član uprave Mona, Žarko Gajić, osvrnuo se na IT park prilikom današnje dodjele rekavši kako je to ”… jedna bolna točka i iskreno se nadamo da će se ove godine ipak nešto zakotrljati prema konačnom cilju da se taj IT park ostvari. Trenutno nam je to najveći problem, poslujemo u neprikladnom prostoru i u smislu broja djelatnika ne možemo rasti iz tih razloga. Kada bi ih imali gdje smjestiti, sutra bi već mogli zaposliti 20 novih djelatnika. Srećom, pokazatelji tvrtke još uvijek su dobri, imamo povećanje prihoda i dobiti. Ovo nam je 4. zlatna kuna i siguran sam da ćemo i dalje tako nastaviti."

Mono, kao i čitava lokalna IT zajednica može puno više i bolje. Koliko god nam dobro išlo, za kontinuiran napredak moramo mijenjati okruženje, a to ne možemo sami. Recept je jednostavan, potrebno je:

  • povećati kvalitetu obrazovanja u srednjim školama i fakultetima, te povećati broj stručnjaka koji izlaze iz sustava školstva. Kratkoročno moramo početi uvoziti kvalificiranu radnu snagu, jer nas jednostavno nema dovoljno.
  • promjeniti sustav oporezivanja kako bismo postali ravnopravniji konkurenciji iz EU i ostatka razvijenog svijeta.
  • izgraditi odgovarajuću poslovnu infrastrukturu - i to hitno, bez gubljenja vremena na političke igrice.

Većina bi uz gore opisane probleme već odavno odustala i preselila poslovanje u neko pogodnije strano okruženje. Mi se ne damo - no vrijeme je da javni servisi koje vrlo izdašno financiramo kroz poreze i doprinose počnu kvalitetno i brzo raditi svoj posao. Ovaj put nećemo čekati godinama, i nadamo se da će dobre vijesti početi stizati već ovih dana - za loše više jednostavno nemamo vremena.

Prilog HGK o Monu