Zapošljavamo software developere
Business | Denis Sušac

Zapošljavamo software developere

Wednesday, Sep 30, 2015 • 3 min read
Već nekoliko godina kontinuirano zapošljavamo software developere, a ovaj put želimo tim proširiti za veći broj ljudi. Saznajte što tražimo od kandidata i što možete očekivati od posla u Monu.

Mono rijetko otvara formalne natječaje za zapošljavanje, no redovno podsjećamo potencijalne kandidate na kontinuirano otvorene pozicije software developera, dizajnera i testera. Sam proces zapošljavanja je jednostavan i transparentan, a ovime ga želimo i dodatno približiti svim zainteresiranima.

Tko smo?

Mono je osnovan 2003. godine i trenutno zapošljava preko 30 developera, dizajnera i testera. U prosjeku, 90% prihoda ostvarujemo na stranim tržištima. Radimo specijalizirane aplikacije po specifikacijama naručitelja u bankarstvu, financijama, medicini, farmaciji, recruitmentu, energetici, i brojnim drugim područjima. Još je važnije da razvijamo i vlastite proizvode za podršku razvoju aplikacija (Baasic), upravljanje sadržajem i izgradnju društvenih mreža (MonoX), te upravljanje procesom registracije lijekova (eCTD Office).

Dobitnici smo brojnih nagrada i priznanja - trostruka Zlatna kuna HGK za najbolju malu tvrtku u županiji, Deloitte Technology Fast 50 za najbrže rastuće tehnološke tvrtke u srednjoj Europi, European Business Awards, itd.

Što tražimo?

Ovaj put želimo pronaći veći broj software developera. Namjerno ne spominjemo frontend, backend, full stack; ne spominjemo tehnologije; ne spominjemo ni potrebnu stručnu spremu - a evo i zašto.

Kod većine kandidata vlada uvjerenje da softverske tvrtke generalno - a u slučaju “hardcore” tehničkih timova poput našeg osobito - traže osobe sa kompletnim i specifičnim znanjima i vještinama, kao i iskustvo u radu sa naprednim alatima i tehnologijama. Nije tajna da Mono u radu koristi primarno programski jezik C# i ASP.NET MVC framework na strani servera, kao i mješavinu javascript alata i tehnologija na klijentskoj strani, te za razvoj “cross-platform” mobilnih aplikacija. Ovo je daleko od cjelovitog popisa tehnologija, no ovaj put ne ulazimo u detalje iz jednostavnog razloga - nisu presudni za početak suradnje.

Svakako je potrebno da kandidati imaju nekakvo iskustvo u razvoju softvera (vlastite hobby aplikacije su sasvim OK), ali tehnologije i alati su manje bitni. Javascript, Java, Ruby, Python, PHP - sve je dobrodošlo. Nama su zanimljivi temelji, način razmišljanja, sposobnost istraživanja i usvajanja novih znanja - a nadasve karakter svakog pojedinca, želja za radom u ovoj struci i suočavanjem sa tehničkim izazovima kojih kod nas nikada ne nedostaje.

Iz prakse znamo da klasifikacija na senior, junior i ine kategorije ne znači puno. Isto vrijedi i za diplome. Istina je da u timu imamo brojne inženjere elektrotehnike i računarstva, no društvo im prave kolege koje su po zvanju tehničari svih vrsta, ekonomisti, profesori - jedino je važno da žele i mogu postati vrsni developeri.

Ono što volimo vidjeti su programski kod, skice, specifikacije, sve što ste radili prije dolaska kod nas, u bilo kojem obliku i u bilo koju svrhu.

U idealnoj situaciji, svaki bi kandidat imao nekoliko više ili manje složenih projekata u svom portfoliu. Svjesni smo da u našem okruženju iz više razloga imamo dosta ljudi koji nemaju reprezentativne primjere ranijeg rada, ali imaju talent, osnovna znanja i želju za učenjem. Takve želimo posebno ohrabriti da naprave prvi korak, a kako dalje - pročitajte ispod.

Kako biramo kandidate?

Mono je stalno u kontaktu sa lokalnom obrazovnom i developerskom zajednicom, te se trudi motivirati zaposlenike za dijeljenje znanja i prepoznati talente s kojima želi dugoročno surađivati. Neke od kandidata smo pronašli i pripremili za početak rada kroz preporuke kolega ili profesora, stručne prakse, tečajeve, predavanja i ostale vidove neformalne suradnje. Ostali su se uglavnom prijavljivali direktno. To ide otprilike ovako:

  1. vi se javite na našu adresu, uz nekoliko riječi o sebi u slobodnoj formi ili u standardnom CV obliku. Svakako priložite primjere koda i opis projekata na kojima ste radili - ukoliko ga imate (linkovi na GitHub projekte i sl.).
  2. mi proučimo ono što ste poslali, i ukoliko nemate konkretnih referenci, obično zamolimo da izradite jednostavniju aplikaciju uz korištenje alata i tehnologija koje mi specificiramo.
  3. pomažemo vam da aplikacija postane funkcionalna kroz review-ove koda, preporuke, predavanja, savjetovanja (samostalno i u grupi s ostalim kandidatima), i bilo koji drugi način za koji obje strane misle da će pomoći u bržem i kvalitetnijem stjecanju znanja i iskustva.
  4. ukoliko savladate minimalnu razinu znanja potrebnu za početak, zapošljavamo vas.

Cijeli proces traje od 15ak dana do nekoliko mjeseci, ovisno o prethodnom iskustvu, kao i vremenu kojeg imate na raspolaganju za konkretan rad.

Što možete očekivati?

Kodiranje je samo jedan aspekt developerskog posla. Stalno učenje i usavršavanje, suradnja, upravljanje projektnim zadacima, komunikacija i razmjena iskustava s klijentima i kolegama sastavni su dio svakog našeg radnog dana. Ukoliko vas veseli suočavanje s tehničkim izazovima i stvaranje naprednih softverskih proizvoda, a pritom želite izravan, “no bullshit” pristup poslu i odnosu s kolegama, Mono bi mogao biti pravi izbor za početak ili nastavak karijere. Kako tražimo iznadprosječne pojedince, benefiti u vidu plaća i bonusa, uređaja i softvera, edukacije i ostalog također su iznadprosječni, motivirajući i primjereni rezultatima rada.

Ukoliko vam gore navedeno zvuči zanimljivo, kontaktirajte nas e-mailom - možda ste upravo vi novi član Mono tima!